Mitä Lähiöbotoxin jälkeen? Yhtyeestä sivuun siirretty Lieminen palaa blues-juurilleen

20.10.2023 10:43

Lieminen-artistinimellä tunnettu, viime vuosina Lähiöbotoxinkin riveissä nähty Jaakko Luomanen työstää parhaillaan uutta musiikkia. Muutaman vuoden takaisen Tääl on Lieminen -kappaleen ”party time” -tunnelmat ja hiphop-sävyt ovat nyt taka-alalla, sillä tällä kerralla Luomasen teemana on ”back to blues”.

– Aloitin kitaransoiton 10-vuotiaana, ja tuolloin opettajina toimivat blues- ja roots-muusikot, kuten Ilkka ”Luumu” Kaikkonen ja Ykä Putkinen. Blues on aina puhutellut syvältä, ja samalla se on tuntunut luontevalta alustavalta ilmaista itseäni, kertoo Luomanen.

Hän sai keväällä yllättävät lähtöpassit Lähiöbotoxista, mutta ei halua nyt kommentoida tapahtunutta.

– Kuluvaan vuoteen on mahtunut paljon muutoksia, ja tämän vuoksi on tuntunut kivalta palata omille musiikillisille juurille. Olen viime aikoina kirjoittanut enemmän musiikkia kuin koskaan!

Tulevan albumin ensimmäinen single Alle kuuman auringon on nyt ilmestynyt.

– Asun nykyään perheen kanssa Italian Toscanassa, ja täällä oli ihan hemmetin kuuma kesä. Rakas vaimoni lähti sitten reissuun, ja jäin itse himaan kitaran kanssa. Siinä oli vähän ”rakkauden kaipuuta ja hellepäivän huohottelua”, ja biisi alkoi löytää muotoaan, Luomanen kuvailee.

– Kerrottakoon esimerkiksi se, että kaikki kyseisen biisin soolot on ”testailua”. Olin kaiken lisäksi jo ehtinyt heittää nämä aihiot roskikseen, mutta sitten törmäsin ideoihin uudelleen, ja totesin stygen olevan kokonaisuudessaan aika hauska tapaus.

Millainen albumikokonaisuus on luvassa?

– Levylle on tulossa erilaista roots-kamaa. Osa materiaalista on jopa Rollareihin päin kallellaan, mutta mukana on myös Khruangbin-henkistä instrumentaalimusaa – ja kaikenlaista näiden väliltä.

Entä onko luvassa keikkoja?

– Totta kai esimerkiksi Puistoblues ja muut legendaariset tapahtumat kiinnostavat. Unohtamatta bluesfestareita Italiassa tai vaikka Amerikassakin!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 9/23.

Lisää luettavaa