Mitä tapahtuu kitarakoulussa opiskelleille afgaanitytöille Talebanin käsissä? Tom Morello pyytää apua

1.9.2021 12:03

Afganistanin tilannetta on harvinaisen ahdistavaa seurata, varsinkin jos sattuu olemaan riittävän vanha muistamaan Talebanin edellisen hallinnon meininkejä. Siinä touhussa ei naisilla oikeuksia ollut, ja kaikki mahdollinen ilonpito tanssia ja musiikkia myöten oli kielletty. Siispä mitä tapahtuu maassa vapaampina aikoina kasvaneille naisille, jotka ovat innostuneet tarttumaan kitaraan?

Tästä asiasta huolehtii muun muassa Rage Against the Machine -kitaristi Tom Morello. Morello kirjoitti kirjeen musiikkialan yrityksille vedoten näitä auttamaan kabulilaisessa kitarakoulussa opiskelleet naiset maasta pois. Morellon ystävä ja mainitun Girl With a Guitar -kitarakoulun opettaja Larry Cordola ohjasi kirjeen Billboardille.

”Talebanin valtaantulon jälkeen näiden tyttöjen koulu on tuhottu ja he joutuvat piileskelemään. He ovat äärimmäisen suuressa vaarassa, koska heidän tiedetään esittäneen länsimaista musiikkia ja he ovat saaneet oppia yhdysvaltalaiselta miesopettajalta”, Morello kirjoittaa.

Cordola on tällä hetkellä Pakistanissa ja etsii keinoa saada oppilaansa ulos Afganistanista. Yhdysvaltain johtama evakuointioperaatio Kabulin lentokentällä on päättynyt, joten seuraavaksi on yritettävä keksiä muita keinoja. ”Se ei ole vaihtoehto. En suostu ajattelemaan sellaista vielä”, Cordola toteaa Billboardin mukaan mahdollisuudesta, ettei tyttöjä saataisi turvaan.

Lisää luettavaa