Musiikki julisti hätätilan – musiikkialan ammattilaiset vaativat järeämpiä ilmasto- ja ympäristötoimia

6.5.2024 13:01

Musiikkialan ammattilaisista koostuva ryhmä on tuonut kansainvälisen Music Declares Emergency -kampanjan Suomeen nimellä Musiikki julistaa hätätilan. Kampanjan tavoitteena on yhdistää musiikkiala vaatimaan päättäjiltä kunnianhimoisempia ilmasto- ja ympäristötoimia. Ryhmä peräänkuuluttaa myös musiikkialalta itseltään enemmän kunnianhimoa ympäristöasioissa.

Kampanjan keskiössä olevan musiikkialan yhteisen hätätilajulistuksen on allekirjoittanut yli 7500 musiikkialan ammattilaista tai organisaatiota. Mukana ovat esimerkiksi Ison-Britannian Warner Music, Lontoon sinfoniaorkesteri ja Billie Eilish. Suomessa vetoomuksen on tähän mennessä allekirjoittanut yli 170 tahoa, ensimmäisten joukossa säveltäjät Kalevi Aho ja Lotta Wennäkoski, kapellimestari Atso Almila, Provinssin festivaalijohtaja Ville Koivisto sekä artistit Olavi Uusivirta, Yona, Elsi Sloan ja Heikki Salo.

“Musiikki julistaa hätätilan -kampanjan päätavoitteena on saada musiikkiala aktivoitua osaksi ekologista jälleenrakennusta, edistää jo olemassa olevia musiikkialan ympäristötoimia sekä tietysti rohkaista artisteja viestimään aiheesta”, kertoo liikkeen aktiivi Pessi Jouste tiedotteessa.

“Ihmiskunta on lähinnä taloudellisen voitontavoittelun seurauksena vaarantanut luonnon monimuotoisuuden ja aiheuttanut ilmastokriisin. Kyseessä on koko maapallon ja ihmiskunnan kohtalonkysymys, joka vaatisi pikaisia vastatoimia. Tällaisessa tilanteessa ei voi enää olla passiivisesti vaiti, vaan jokaisen pitäisi omalta osaltaan pyrkiä vaikuttamaan päättäjiin, jotta globaali ilmastopolitiikka muuttuisi ja luonnon taloudellinen riistokäyttö loppuisi. Siksi haluan olla mukana tässä kampanjassa”, jatkaa Kalevi Aho.

Hätätilajulistuksessa vaaditaan seuraavaa päättäjiä ja mediainstituutioita kertomaan avoimesti ympäristöongelmista, järeämpiä luontokadon pysäyttämiseen tähtääviä toimia, nettonollapäästöjen saavuttamista viimeistään vuoteen 2030 mennessä ja globaaliin epätasa-arvoon puuttumista. Allekirjoittaneet sitoutuvat myös itse ”kiireellisiin toimiin” musiikkialan ympäristövaikutusten pienentämiseksi.

Lisää luettavaa