Muun muassa Iron Maidenia, Metallicaa ja Megadethia innoittaneen Budgien nokkamies Burke Shelley on kuollut

Burke Shelley.
Ian Dickson / Shutterstock / All Over Press

Walesilaisyhtyeen soundi inspiroi suuresti monia tulevia sukupolvia ja vaikutti suuresti NWOBHM-soundiin.

Ensimmäisten heavy metal -yhtyeiden joukkoon luettavan walesilaisen Budgie-yhtyeen laulaja-basisti Burke Shelley on kuollut. Muusikon tytär Ela kertoi suru-uutisesta sosiaalisessa mediassa.

”Suuren surun saattelemana kerron teille, että isäni, John Burke Shelley, nukkui pois Heathin sairaalassa kotikaupungissaan Cardiffissa. Hän oli 71-vuotias”, Ela kirjoitti Budgie-yhtyeen faniryhmään Facebookissa.

Shelley perusti Budgien vuonna 1967 kitaristi Tony Bourgen ja rumpali Ray Phillipsin kanssa. Yhtyeen eponyymi debyyttialbumi äänitettiin Rockfield-studiolla Black Sabbathin ensimmäiset levyt tuottaneen Rodger Bainin kanssa. Yhtye toimi aktiivisena vuoteen 1987 saakka julkaisten kaikkiaan 10 pitkäsoittoa. Bändi aktivoitui uudelleen 1995–1996 ja vielä kerran 1999–2010 julkaisten viimeisen studioalbuminsa You’re All Living In Cuckooland vuonna 2006.

Yhtye joutui keskeyttämään vuoden 2010 kiertueensa Shelleyn kärsittyä aortan laajentumasta ja jouduttua leikkaukseen, joka vei tämän laulukyvyn. Kaksi vuotta sitten Shelley kertoi Wales Onlinelle kärsivänsä Sticklerin oireyhtymästä, joka vaikuttaa näköön, kuuloon ja niveliin. Lisäksi lääkärit olivat löytäneet häneltä uuden laajentuman, joka vaati leikkaushoitoa. Shelley ei kuitenkaan suostunut operaatioon, koska se olisi mahdollisesti aiheuttanut vaurioita selkärankaan ja hän olisi joutunut loppuelämäkseen pyörätuoliin.

Budgien raskas ja progressiivinen musiikki toimi suurena innoittajana tuleville sukupolville. Yhtyeen vaikutus oli suuri erityisesti New Wave Of British Heavy Metal -liikkeeseen kuuluvien bändien keskuudessa ja muun muassa Iron Maiden julkaisi Budgie-coverin I Can’t See My Feelings vuonna 1992 From Here To Eternity -singlensä b-puolena. Metallica on puolestaan coveroinut Budgieta kahdesti: Crash Course In Brain Surgery oli mukana vuoden 1987 Garage Days -ep:llä ja usein keikoillakin soitettu Breadfan äänitettiin vuorostaan Harvester Of Sorrow -singlen b-puoleksi vuonna 1988 ja se löytyy myös Garage Inc. -kokoelmalevyltä.

Budgien kappaleita ovat vuosien saatossa coveroineet lisäksi muun muassa Soundgarden (Homicidal Suicidal), Megadeth (Melt The Ice Away) ja Airborne (Bored With Russia).