Mystisiltä Vuorilta löytyy kenkiintuijottelua, psykomaantiedettä ja goottirockia

(Kuva: Pasi Tiitola)

Mystisen tamperelaisen Vuoret-yhtyeen debyyttijulkaisu, Rantatie-c-kasetti näki päivänvalon viime viikolla. Viisihenkisen kokoonpanon jäsenistön musiikillisesta historiasta löytyy muun muassa sellaisia yhtyeitä kuin Ultramariini, Suvi Koivu ja The Rollstons.

Soundi kysyi yhtyeen kitaristeilta Ville Aallolta ja Sami Nissiseltä viisi tiukkaa kysymystä.

Mikä Vuoret on, ketkä sen muodostavat ja miten se syntyi?

Sami: ”Vuoret syntyi vääjäämättömien luonnonmullistusten tuloksena, kun oikeat ihmiset ja ajatukset vetivät toisiaan magneetin lailla puoleensa.”

Ville: ”Pari vuotta sitten löysimme hirmu inspiroivan soittotilan Tampereen Rantatiellä sijainneelta vanhalta paperitehtaalta. Aloimme siellä pikku hiljaa kuvitella yhtyettä, joka voisi toteuttaa kaikkia niitä musiikillisia unelmia, joita meillä on. Kaikilla meistä viidestä oli kova hinku tehdä kovaäänistä kitaramusiikkia, joka välttelee tämän vuosituhannen indierockin kliseitä ja joka värähtelee jotenkin jännittävästi ympäröivän todellisuuden ja lähiympäristömme kanssa.

Pienen totuttelun jälkeen alkoi tuntua siltä, että käsillä oli hitosti hyviä kappaleita, aikaisemmin kokeilematta jääneitä efektipedaalien asetuksia ja ajatuksia, jotka ovat jääneet ilmaisematta suomalaisessa rockmusiikissa.”

Mitä Vuorilta löytyy?

Ville: ”Kenkiintuijottelua ja psykomaantiedettä, goottirockia ja tulevaisuudentutkimusta, äärimmäisiä taajuuksia ja vaihtoehtoja vallitsevalle todellisuudelle. Viisi tyyppiä, jotka uskovat yhtyeessä soittamiseen ja sen elämää parantavaan vaikutukseen. Churchin, Killing Joken, Neljän Ruusun, Afghan Whigsin, Horrorsin, Sugarin, Leatherfacen, Fucked Upin, Swervedriverin ja Steve Reichin levyjä. Erilaisia salmiakkilajitelmia.”

Sami: ”Vuorilta löytyy perspektiiviä. Hyvyys ja kärsimys saavat Vuorilla erilaisen merkityksen. Ehkä musiikissamme on viesti.”

Vuoret-yhtyeen ensimmäinen julkaisu Rantatie on c-kasetti. Miksi juuri tämä formaatti?

Ville: ”Kasetti on dokumentti viimeisestä sessiostamme Rantatiellä ennen kuin rakennus tuhoutui tuhopoltossa. Yksi kasetin kappaleista, Suru murskautuu lumihiutaleiden alle, on nauhoitettu aikaisemmin samassa tilassa. Palo oli monelle tamperelaiselle paha isku, ja sen jälkeen tuntui tärkeältä jakaa paikan tunnelma muiden kanssa, vaikka alun perin suunnittelimme tekevämme nauhoitukset vain itsellemme.

C-kassu oli dokumentaarisille nauhoituksille luonteva formaatti yksinkertaisessa karuudessaan. Olemme joka tapauksessa aikeissa tehdä kasetin kappaleista uudet nauhoitukset tulevana kesänä esikoisalbumiamme varten.”

Sami: ”Kasetti oli halvin vaihtoehto ja koko juttu oli johdatusta. Tekemämme äänitykset saivat täysin uudenlaisen merkityksen meidän silmissämme. Äänitykset ovat dokumentti siitä ajasta ja paikasta, ja se tuli onneksi taltioitua. Tulipalossa meillä tuhoutui paljon kalliita soittokamoja, ja jotta toiminta voisi jatkua on tässä joutunut osamaksulla, vipillä ja varastamalla joutunut kartuttamaan laitteistoaan.

Onneksemme tuttavamme Nuutti oli hankkinut hetkeä aikaisemmin kasetintekovehkeet, joten kasettijulkaisu tuli luontevasti mieleen. Ilman rahaa olisi ollut mahdotonta kustantaa cd:tä, puhumattakaan vinyylistä. Kasetti on meille tietysti myös nostalginen objekti, jonka käyttöön liittyy ainakin itselläni hyvin lämpimiä muistoja. Siihen on suunniteltu sentään kannet ja grafiikka erotuksena digistä.”

Esikoisjulkaisu on herättänyt mukavaa kuhinaa. Mihin Vuoret tähtää?

Ville: ”Tällä hetkellä tähtäimessä ovat albumin tekeminen ja vielä aikaisempiakin paremmat keikat. Ohessa tähtäämme uusiin biiseihin ja kitarasaundeihin, joita emme vielä osaa kuvitella. Ja pitää yrittää löytää Rantatie-kasetin biiseihin uutta taikaa levylle. Se ei ole helppoa.”

Sami: ”Minä en halua tähdätä soittamisella yhtään mihinkään, mutta nautin musiikin voimasta ja ihmeestä. Sellaiset tavoitteet kuten “hitti” tai “hype” ja “menestys” eivät ole olennaisia, vaikka joistain hyvistä popkappaleista tykkäänkin. Odotan Vuorilta hyviä hetkiä ja hienoa musiikkia, jaettuina nämä asiat ovat luonnollisesti vaikuttavampia ja syvällisempiä.”

Mitkä vuoret kuvaavat Vuoria parhaiten?

Ville: ”Tampereen rantatunnelin työmaan soravuoret.”

Sami: ”Huippuvuoret, sillä ne ovat saari. Saaria syntyy ja tuhoutuu, mutta saari ei koskaan itke.”

Lisätietoa Vuorista:
Facebook
Bandcamp
Soundcloud