Neil Young syyttää levy-yhtiöitä musiikkipalvelunsa tuhosta – ”Kuka muka maksaisi kolme kertaa enemmän?”

16.2.2018 14:47

Neil Young käynnisti vuonna 2014 menestyksekkään joukkorahoituskampanjan avulla Pono-musiikkilatauspalvelun sekä hämmentävän, keltaisen musiikkisoittimen. Projekti kaatui lopullisesti heinäkuussa 2016 ja nyt Young osoittaa syyttävän sormensa kohti levy-yhtiöitä.

Youngin tavoitteena projektille oli ”pelastaa musiikin ääni”, mutta 6,2 miljoonaa dollaria kerännyt projekti ei ottanut tuulta alleen. Syypäänä Ponon epäonnistumiselle Young pitää ahneiksi haukkumiaan levy-yhtiöitä.

– Levy-yhtiöt tappoivat sen. He tappoivat sen vaatimalla veloittamaan kaksin- tai kolminkertaisen summan korkearesoluutioisista musiikkitiedostoista verrattuna mp3:iin. Kuka muka maksaisi kolme kertaa enemmän? Young ihmettelee Chicago Tribunen haastattelussa.

– Minusta kaiken musiikin pitäisi olla samanhintaista. Korkearesoluutioisen tiedoston siirtäminen ei maksa yhtään enempää. Ja tänä päivänä streamauksen myötä, ei enää ole ongelmaa piratismista. Kuka haluaisi kopioida jotain, kun sen voi streamata?

Youngin mukaan levy-yhtiöt ovat tappaneet kysynnän korkearesoluutioiselle musiikille veloittamalla siitä kolminkertaisen hinnan. Tämä on laulajalegendan mukaan tyhmintä, mitä hän on ikinä nähnyt.

Viime vuoden joulukuussa kanadalaismuusikko julkaisi oman Neil Young Archives -arkistonsa, joka on muuten käytettävissä ilmaiseksi vielä toukokuun loppuun saakka. Vuoden 2017 aikana Young käynnisti epäonnistuneen Ponon tilalle korkearesoluutioiseen streamaukseen erikoistuneen Xstream-palvelun. Nähtäväksi jää kuinka tämä projekti ottaa tuulta alleen.

Lisää luettavaa