Notkean Rotan kulttiklassikko julkaistaan ensimmäistä kertaa vinyylinä – ”Biiseistä paistaa totaalinen itsereflektoinnin puute”

"On kanssa siistiä, että levy upposi monenlaiseen porukkaan, poliiseista proffien kautta prossajengeihin", Rautaperse toteaa Panokset piippuun, pöhinät pönttöön -levystä.
18.4.2023 15:10

Svart Records julkaisee itähelsinkiläisen rap-yhtye Notkean Rotan legendaarisen debyyttialbumin Panokset piippuun, pöhinät pönttöön (2002) ensi kertaa vinyylinä. Rajoitettu vinyylipainos ilmestyy saatevihkon kera 28. heinäkuuta. Soundin Timo Isoaho otti juhlajulkaisun tiimoilta yhteyttä bändiin.

– On ihan hyvä fiilis siitä, että tuli puolivahingossa tehtyä levy, jota kuunnellessa yllättyy vielä tänä päivänä itsekin. Biiseistä paistaa totaalinen itsereflektoinnin puute, joka on taiteenteon A ja O. Se on kanssa siistiä, että levy upposi monenlaiseen porukkaan, poliiseista proffien kautta prossajengeihin, toteaa Rautaperse juhlakalusta, jonka tekemiseen ei liittynyt mitään erikoisempaa taikaa.

– Hengattiin Jykällä ja tehtiin biisejä sämpläämällä omaa lempimusaa ja soittelemalla koneilla siihen päälle. Samalla keksittiin tarinoita sekoittamalla faktaa ja fiktiota. Kaipa se hienoin tarina oli nimenomaan se levyn valmistumisprosessi. Meillä oli hauskaa ja samalla syntyi ihan uudenlaista musaa! Levy-yhtiön hemmoista saisi varmaan mehukkaammat tarinat kuin meistä artisteista.

Notkea Rotta esiintyy All Stars -kokoonpanolla lavalla Jytäkesä Go-Go -tapahtumassa heinäkuun lopulla. Notkean Rotan, Rautaperseen ja Rohtori Laineen lisäksi lavalle nousevat muun muassa Rane Raitsikka, Putsi T, Pannu Hanhi ja Pajulaakso esittämään vanhoja Notkea Rotta -klassikoita. Rautaperse sanoo keikan olevan näillä näkymin kertaluontoinen ja tarkkarajainen esiintyminen, mutta muita suunnitelmia tulevaisuudelle kuitenkin on.

– Me ollaan kyllä tehty ja tullaan tekemään ekan levyn aikaisella kokoonpanolla pikkuhiljaa uutta Notkea Rotta -musaa. Siinä ei oo bändiä mukana, ainakaan niin suuressa osassa kuin viimeisimmällä levyllä. Tosin, meillä ei ole mitään rajoitteita senkään musiikin kohdalla, niinkuin ei ollut Panokset piippuun -levyn kohdallakaan. Toimimme alkuaikojen mentaliteetilla, emme mieti mitään, Rautaperse sanoo.

Haastattelu: Timo Isoaho

Lisää luettavaa