Nyt on normaalia olla natsi, laulaa Samae Koskinen kantaa ottavalla tulevalla levyllään – ”Emmekö oppineet mitään?”

Mä näin unta että kaikki meni hyvin -levyllä kommentoidaan kylmyyttä, epäoikeudenmukaisuutta ja vihaa
3.4.2024 09:02

Pian 20 vuotta soolouraa tehnyt laulaja-lauluntekijä Samae Koskinen julkaisee 26. huhtikuuta yhdeksännen soololevynsä Mä näin unta että kaikki meni hyvin. Poikkeuksellisen kantaa ottavalta levyltä on nyt julkaistu ensimmäisenä singlenä kappale Nyt on normaalia olla natsi,  jonka kertoja on pettynyt siihen, miltä ympärillä yhtäkkiä näyttää.

”Lapsuuden elokuvien pahikset ovatkin täysin salonkikelpoisia. Vihalla ja valheilla pääseekin pidemmälle kuin välittämisellä. Rikkominen on kannattavampaa kuin rakentaminen. Uutisissa vakavalla naamalla kerrotaan, kuinka jonkun mielestä toisella ihmisellä ei olisi oikeutta olla olemassa. Eikö tämän kaiken pitänyt olla historiaa? Emmekö oppineet mitään?” Koskinen avaa toimitukseen lähetetyssä tiedotteessa.

”Laulu ei kuitenkaan ole toivoton dokumentti siitä, että peli olisi jo hävitty. Se, että tunnistaa epäkohtia ympärillään, on ensimmäinen askel niiden muuttamiseen. Vaikka se ei ole enää piilossa ja muutamien huvi, ääriajattelu on yhteiskunnassamme silti vielä marginaalista, mutta teen töitä sen eteen ettei siitä tulisi valtavirtaa.”

Koskinen puhui tulevasta Mä näin unta että kaikki meni hyvin -levystään muutama päivä sitten tekemässään some-julkaisussa, jossa tämä taustoitti, mistä levyn suorapuheisuus ja kantaa ottavuus kumpuaa.

”Syksyllä 2023 mulla tuli mitta täyteen. Hallituksen äärioikeistokytkökset, urheilijoiden sikailuiden ympärillä vellova naisviha, luokaton etiketti nettikeskusteluissa ja ylipäätään saatanallisen kylmäävä ilmapiiri sai miettimään sitä, mitä itse teen ja miksi. Olin pysynyt visusti sivussa ottamasta taiteellani kantaa juuri mihinkään ja kirjoittanut kaiken arvoihini liittyvän rivien väliin. Yksi syy oli pelko, toinen halu miellyttää”, Koskinen kirjoitti.

”Sitten aloin miettimään esikuviani: Bad Religion, Rage Against the Machine ja Bob Dylan olivat pistäneet minut aidosti pohtimaan omia valintojani ja arvojani. Miten kohtaan maailman, mitä valta on ja mitä se ihmiselle tekee. Päätin että teen lauluja, joissa otan kantaa. Kommentoin kylmyyttä, epäoikeudenmukaisuutta ja vihaa.”

Lisää luettavaa