Paljon enemmän kuin vain kulttibändi – Musta Paraati palaa talviunilta

24.2.2015 14:23

”Herra Ylppö liittyi suosikkibändiinsä ­ legendaarinen suomalaisyhtye palasi yhden keikan ajaksi”, uutisoi Soundin nettisivu viime marraskuun alkupuolella. Artikkeli ja kuvat viittasivat Helsingin Semifinal­-klubilla soineeseen Musta Paraati ­-yhtyeen kihelmöivän hyvään kutsuvieraskeikkaan, joka juhlisti kosketinsoittaja Jari Kääriäisen syntymäpäivää.

Pahoittelemme, sillä tuo Soundin otsikko ja artikkeli olivat väärässä ­ tosin Soundin otsikko ja artikkelit saattoivat olla tekemässä itse itseään vääriksi. 80­luvun puolivälissä toimintansa lopettanut, suomalaista rockskeneä modernisoinut punk/gootti­legenda Musta Paraati tekee nimittäin paluun niin estradeille kuin studioonkin, laulajanaan Herra Ylppö. Orkesteri soittaa ensimmäisen julkisen konserttinsa yli kahteenkymmeneen vuoteen Provinssirockissa 27. kesäkuuta, lauantai-illan viimeisenä esiintyjänä.

– Musta paraati ­basisti Panda Nikander ei soittanut Semifinalissa, mutta hän oli kuitenkin paikan päällä. Panda ilmoitti 45­minuuttisen jälkeen: ”Upea keikka. Harmittaa etten lähtenyt mukaan”, kertoo Herra Ylppö.

– Muut bändin jäsenet olivat innoissaan esiintymisen saamasta vastaanotosta ja Mustan Paraatin paluu nousi puheenaiheeksi. Kyseessä oli siis yksityistilaisuus, mutta Soundi kirjoitti konsertin olleen todella vakuuttava. Kaksi isoa levy­yhtiötä ehdotti diiliä. Useampi ohjelmamyyjä halusi myydä yhtyeelle rundin. Saimme myös kaksi hyvää esiintymistarjousta isoilta festivaaleilta ja Mustan Paraatin paluu konkretisoituukin Provinssirockissa. Kaikki tämä vain yhden salakeikan ansiosta!

Myös Maj Karman riveissä tänä vuonna aktivoituva Herra Ylppö painottaa, ettei Mustan Paraatin paluuseen liity laskelmointia tai edes suunnittelua.

– Asiat ovat johtaneet toiseen ja koko juttu on edennyt luonnollisesti. Jätkät yksinkertaisesti tahtoivat perustaa Mustan Paraatin uudestaan ja he halusivat minut mukaan. Panda sanoi: ”Jos olisit ollut 80­-luvulla stadilainen nuori, sä olisit ollut Mustan Paraatin laulaja”.

– Omasta puolestani ilmoitin, että lähden mukaan jos Panda lähtee. Halusin jalkeille klassisen kokoonpanon, sillä muuten tätä yhtyettä ei voisi kutsua nimellä Musta Paraati. Entä miksi hyväksyn itseni? No, bändissä on ollut monta keulakuvaa, joten laulajan vaihtuminen on osa traditiota, osa orkesterin luonnetta.

”Stadilaisesta ilmiöstä” jopa valtakunnallisen fanihysterian nostattajaksi klassisen Peilitalossa­-albumin (1983) ansiosta noussut Musta Paraati on monelle paljon enemmän kuin vain kulttibändi ­ – se on pyhä asia.

– Ainoa pyyntömme kuuluu: Tsekatkaa tulevat keikat ja tsekatkaa uudet biisit ennen kuin tuomitsette. Tulette nimittäin yllättymään, Herra Ylppö sanoo ja jatkaa:

– Tai no, ei me mitään pyydetä. Me ollaan Musta Paraati ja Musta Paraati marssii jälleen!

Peilitalossa-levy löytyy nyt myös Spotifysta!

Lisää luettavaa