Paul McCartney nimeää syyllisen nykyisiin maratonkeikkoihin – ”Soitimme Beatlesin kanssa puoli tuntia ja tienasimme liksamme”

28.6.2023 21:19

Ikinuori Paul McCartney jaksaa painaa maailman keikkalavoilla vielä näin 81-vuotiaanakin. Sama pätee vajaa kymmenen vuotta nuorempaan Bruce Springsteeniin, joka tunnetaan jopa lähemmäs neljätuntisista maratonkeikoistaan. Keikkaelämästä puhellut McCartney muisteli Conan O’Brien Needs a Friend -podcastin haastattelussa, kuinka livekulttuuri on muuttunut 60-luvulta tähän päivään — ja millainen vaikutus Pomolla on ollut konserttien kestoon.

”Silloin oli pakettikiertueita”, McCartney sanoo. ”Nykyään on käytännössä pääesiintyjä ja mahdollisesti lämmittelijä. Mutta muinoin kattauksessa oli paljon artisteja kerrallaan, koska kukaan ei soittanut pitkään. Nyt porukka soittaa kolme tai neljäkin tuntia. Syytän Bruce Springsteeniä. Olen kuittaillutkin siitä hänelle. ’Se on sinun syytäsi’, sanoin hänelle.”

O’Brien kysyttyä, onko Springsteen ”pilannut ilon kaikilta”, McCartney lyö pökköä pesään.

”Kyllä! Nykyään ei voi enää soittaa vain tuntia”, Macca sanoo. ”Meillä oli tapana soittaa puoli tuntia, se oli Beatlesin juttu. Puoli tuntia, ja saimme liksamme!”

”Ihmettelin miksi setit olivat niin lyhyitä”, McCartney jatkaa. ”No, se johtui siitä että kattauksessa oli aina niin monta artistia. Jos olit koomikko, promoottori sanoi: ’Kuinka pitkään voit vetää? Neljä minuuttia?’ Tyyppi vastaisi myöntävästi, joten hän esiintyi sitten neljä minuuttia ja me tuumimme, että puolen tunnin esiintyminen on jo eeppistä. Siinä se. Isot Beatles-keikat olivat tuollaisia: reippaasti lavalle ja pois. Se ei tuntunut mitenkään oudolta.”

McCartney esittää ”syytöksensä” toki hyvässä hengessä. Miekkoset ovat tunnetusti hyvää pataa keskenään. Esimerkiksi viime vuonna kasikymppisiään juhlistanut McCartney kutsui Springsteenin lavalle East Rutherfordissa konsertoidessaan ”syntymäpäivälahjana itselleni.”

Lisää luettavaa