Perjantaibiisi: Spigu – Lennä vapaana

Soundi.fi:n jokaperjantaisessa Perjantaibiisi-sarjassa nostetaan esille yksi ajankohtainen kotimainen kappale. Tänään vuorossa laulaja-lauluntekijätulokas Spigu ja tuore singlensä Lennä vapaana, jonka musiikkivideo saa ensinäyttönsä Soundin netissä.

Spigu on helsinkiläinen muusikko Ville Linna. Miehen debyyttialbumi Kaupunkien yössä julkaistaan 16. toukokuuta. Kahta lainakappaletta lukuun ottamatta Spigu säveltänyt ja sanoittanut kaikki levyn kappaleet.

Linna on kitaristi ja päätyi lauluntekijäksi asteittain. Albumin kappaleista vanhimmat ovat viisi vuotta vanhoja ja uusimmat ovat syntyneet levyntekoprosessin aikana.

− Spigun laulut käsittelevät ikäviäkin asioita musertamatta kuulijaa ja onnistuvat Suomessa niinkin harvinaisessa tempuissa kuin rappiosta laulamisesta lakonisesti ja ilman itsesääliä. Jos huumoria löytyy, se on kuivaa ja itseironista. Täällä et kuule ryyppylaulujen populistisia hoilauskertosäkeitä, toteaa Arttu Tolonen albumin saatesanoissa.

Ville Linnan esikuvia lauluntekijöinä ovat amerikkalaiset John Prine, Guy Clark ja Townes Van Zandt. Viimeksi mainitun artistin kappaleen Waitin’ Around To Die Spigu on suomentanut nimellä Helpompaa kuin odottaa kuolemaa.

− Levyllä soittavan taustayhtyeen huikean irtonainen ja sielukas ote roots-musiikkiin yhdistettynä siihen, miten hienosti Linna käyttää äänensä rajoitteita ja tekee jokaisesta sanasta painavan, tuovat mieleen Dave Lindholmin, jonka vaikutus kuuluu myös itse sävellyksissä.

− Davella ei todellakaan ole liikaa perillisiä aikamme suomenkielisessä musiikissa. Ja harvoin kuulee orkesteria, joka ymmärtää paikkansa jokaisen biisin kosmologiassa näin hyvin, Tolonen tiivistää.

Perjantaibiisi: Spigu − Lennä vapaana