”Pidin äidistäni siihen saakka, kunnes hän synnytti Liamin” – Noel Gallagher lataa täyslaidallisen veljensä niskaan

AOP

Noel ja Liam Gallagherin välit ovat tunnetusti tätä nykyä varovaisestikin arvioiden vähintäänkin tulenarat. Noelin tuoreen The Guardianille myöntämän haastattelun perusteella tähän on myös turha odotella muutosta aivan lähiaikoina – sen verran tiukkaa tekstiä mies veljestään latelee.

”Haastattelut ovat ammatin vaaroja”, Noel aloittaa haastattelun ennen kuin sivaltaa veljeään ensimmäisen kerran. ”Mutta se johtuu siitä, että ne ovat niin outoja tilanteita. Istut huoneessa jonkun tukholmalaisen kundin kanssa, jota et ole koskaan ennen tavannut ja hän kyselee sinulta äidistäsi. Se on ihan vitun absurdia. Koska rehellinen vastaus siihen on, että ’Mitä tekemistä sillä on sinun kanssasi?’ Fiksu vastaus on kuitenkin aina: ’Pidin äidistäni siihen saakka, kunnes hän synnytti Liamin.'”

Noel kertoo nähneensä soolouralla tätä nykyä huhkivan Liamin esiintymässä festivaaleilla. ”Luin jostain, että se olisi tulevan pääesintyjän tekemisiin verrattavissa oleva setti, joten ajattelin, että ’Jumalauta, tämähän on nähtävä.’ En usko olleeni koskaan yhtä nolostunut jonkun toisen puolesta. Hän teki sen uskomattoman tempun, että sai Oasis-biisit kuulostamaan hinteliltä ja veteliltä. Lisäksi hän näytti siltä, että hänellä oli menossa elämänsä huonoin päivä, kun hän käppäili poikani pyjamalta näyttävässä asussa ja huuteli mikkiin jostain mieltämästään epäoikeudenmukaisuudesta… Jos et pysty laulamaan niitä, älä soita niitä!”

Noel ei ole kertomansa mukaan nähnyt vielä tuoretta Liam-dokumentti As it Wasia, mutta aikoo kuitenkin tarkastaa sen myöhemmin. Ei kuitenkaan välttämättä siitä syystä, jonka Liam haluaisi kuulla.

”Olen kuullut, että se on ratkiriemukas”, mies täräyttää.

Myöhemmin haastattelussa vakavoituva Noel väittää Liamin lähettäneen uhkaavia tekstiviestejä tyttärelleen ja jättäneen samantyylisiä puhelinvastaajaviestejä vaimolleen. Kun mieheltä kysytään, ovatko veljesten välit jo täysin korjaamattomassa jamassa, tämä nyökkää merkitsevästi.

”Täydellisyydessäni on vain yksi särö: en anna ihmisille anteeksi. Kun alat lähettelemään viestejä lapsilleni – ja hänen poikansakin ovat tehneet sitä – ja edesautat vaimoni kiusaamista netissä siihen pisteeseen, että hän joutuu poistamaan Instagram-tilinsä sen kaiken paskan takia, jota hänestä ja tyttärestäni kirjoiteaan, niin ei tule tapahtumaan.”

Entä onko Noel kuunnellut veljensä omaa musiikkia ja mikäli näin on, mikä on hänen mielipiteensä siitä?

”En kuuntele albumeita, sillä en voi sietää hänen ääntään. Olen kuullut sitä kyllä radiosta”, mies vastaa. ”Mielestäni se on epähienostunutta musiikkia epähienostumattomille ihmisille. Epähienostuneelta mieheltä, joka antaa epähienostuneita ohjeita läjälle laulunkirjoittajia, jotka luulevat tekevänsä jotain Oasiksen tyyliin. Jälleen palataan siihen mitä sanoin aiemmin. Voit vääntää Marshallin nupit kahteentoista ja tehdä vähän glamia, mutta Oasiksen sanoituksilla ihmiset otettiin mukaan, kaikki yhdessä. Kaikki mitä kuulen häneltä on sapekasta, vihaista hölynpölyä.”

”Jos laittaisin poikani huoneeseen – toinen on yhdeksän, toinen yksitoista – noin kolmeksi vartiksi, he pystyisivät luultavasti kehittämään jotain parempaa kuin hänen tuorein singlensä”, Noel napauttaa.