Puoli vuosisataa Mike Pattonia – muun muassa näistä 50-vuotias Faith No More -laulajavelho muistetaan

Suurelle yleisölle Mike Patton tunnetaan parhaiten Faith No Moren keulilta, mutta äänihuulten äärimmäisyyksistä toiseen venyvä laulaja on ehtinyt moneen.
27.1.2018 19:54

Tänään viisikymppisiään juhliva Michael Allan ”Mike” Patton liittyi Faith No Moren riveihin virallisesti tammikuussa 1989, kun uutta laulajaa etsinyt yhtye oli kuullut Pattonin laulua Mr. Bunglen demoilta. Myöhemmin samana vuonna julkaistu The Real Thing -kokopitkä nosti Faith No Moren sekä uuden laulajansa valtavirran tietoisuuteen.

Ennen Faith No Moreen liittymistään Patton vaikutti vähintäänkin rajoja rikkovassa avantgarde metal -yhtye Mr. Bunglessa. Faith No Moren nouseva suosio mahdollisti myös Mr. Bunglelle levytyssopimuksen Warner Musicin kanssa ja jazz-legenda John Zornin tuottama bändin nimikkodebyyttilevy julkaistiin vuonna 1991.

Rockin ja metallin lisäksi Patton on luonut itselleen mainetta myös muun muassa trip hop -sooloprojektinsa Peeping Tomin, Tomahawkin sekä Fantômasin keulilla. Ensimmäisen sooloalbuminsa Adult Themes For Voice Patton julkaisi vuonna 1996 ja viimeisimmällä soolotuotoksellaan, vuoden 2010 Mondo Cane -levyllä Patton kokeili siipiään italialaisen iskelmän parissa.

Patton on myös lainannut äänitaituruuttaan monien muiden artistien levyille. The Dillinger Escape Plan äänitti Pattonin kanssa Irony Is A Dead Scene -EP:n (2002), mutta 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä laulaja teki yhteistyötä myös islantilaistähti Björkin kanssa tämän Medúlla -albumilla (2004). Viime kuussa Patton nähtiin lavalla myös The Dillinger Escape Planin jäähyväiskeikoilla.

Faith No More teki paluun lavoille 2009 ja julkaisi Sol Invictus -albumin 2015. Viime vuosina Patton on tehnyt yhteistyötä entisen Slayer-kannuttaja Dave Lombardon kanssa Dead Cross -nimen alla. Vuoden 2017 elokuussa Sacramentossa taltioitu konsertti osoittaa takuulla, että tänään viisikymppisiään juhliva Patton on edelleen täydessä iskussa.

Lisää luettavaa