Queen-kitaristi selvittää, kuinka loi yhden kaikkien aikoen tunnetuimmista kitarasooloista – ”En tiedä yhtään mistä se tuli”

Sami Turunen

Queen-kitaristi Brian May paljasti salat Bohemian Rhapsody -klassikon kitarasoolon takaa Guitar Player -lehdelle.

Maestrolta kysyttiin, mitä hän muistaa äänityksistä, ja kuinka hän oikein päätyi luomaan ikonisen soolon.

”Kappale oli kehittynyt jo jonkin aikaa”, May muistelee. ”Se oli pitkälti Freddien [Mercury] kuumeisen pääkopan tuotos. Tiesimme, että se oli jotain hyvin erityislaatuista. Se äänitettiin osissa, kuten kaikki varmaan tietävätkin. Treenasimme ja nauhoitimme. Teimme sitä niin kauan, että kaikki meni oikein. Eri osat koottiin yhteen. Freddie nauhoitti lauluraidan ohjenuoraksi, ja sitten aloimme tekemään lauluharmonioita useiden raitojen edestä.”

”Rytmikitara oli jo tietenkin paikoillaan”, mies jatkaa. ”Jossain vaiheessa prosessia puhuimme siitä, missä soolo tulisi olemaan, mutta Freddie ei ollut vielä selvittänyt sille paikkaa. Hän sanoi haluavansa soolon, ja minä sanoin haluavani käytännössä laulaa säkeistön kitaralla. Haluaisin viedä sen jonnekin muualle. Lisäisin erilaisen melodian. Siellä oli jo paljon eri sävyjä, mutta haluaisin vapaat kädet. Saatoin kuulla tuossa vaiheessa jotain päässäni, kauan ennen kuin menin ja lopulta soitin sen.”

Mayltä kysyttiin, muodostuiko lopullinen tuotos tuosta ideasta?

”Kyllä”, May sanoo. ”Minä periaatteessa lauloin sen. Suhtauduin kitaraan tuossa tilanteessa lauluäänenä. Kuulin tämän melodian, enkä tiedä yhtään mistä se tuli. Sitä melodiaa ei ole missään muualla kappaleessa, mutta se kulkee tutussa sointukulussa, joten se istuu sinne mukavasti. Ja kitarasoolon tehtävä on tietenkin tuoda kehiin extra-ääni, mutta se on linkki kohtaan mitä kaikki kutsuvat ’oopperaosuudeksi’. Tiedät, että nyt on luvassa jotain erilaista.”