Raskasta joulua on tänä vuonna isompi kuin koskaan – konseptin isä Erkka Korhonen kertoo, mitkä joululaulut ovat vaikeimpia sovittaa heavymuotoon

Raskasta joulua -kiertue järjestetään jälleen puolen vuoden kuluttua, ja rundin järjestelyt ovat jo täydessä vauhdissa. Järjestäjät lupaavat, että tänä vuonna kiertue on kookkaampi kuin ikinä: keikkapaikat ovat nyt järjestään Hartwall-areenan ja vastaavien hallien kokoisia areenoita.

Kiertue käsittää 23 paikkakuntaa, ja rundi alkaa 17.11. Rovaniemen Ounashallista. Katso tarkempi kiertueaikataulu alempaa. Konserttien liput tulevat myyntiin ensi maanantaina 24.4. Ticketmasterissa, Lippupisteessä ja Lipputoimistossa, ja huokeimmillaan sisäänpääsy aukeaa 39.90 eurolla.

Solisteina kiertueella ovat muun muassa Marco Hietala, Floor Jansen, Tony Kakko, Elize Ryd, Antti Railio, Ari Koivunen, JP Leppäluoto, Tommi Salmela, Pasi Rantanen, Kimmo Blom ja Antoni Parviainen. Solistien paikkakuntakohtaiset esiintymiset julkaistaan myöhemmin, ja lisäksi luvassa on yllätysnimiä myös ulkomailta. Bändikokoonpano on sama kuin viime vuonna, eli Erkka Korhonen (kitara), Tuomas Väinölä (kitara), Erkki Silvennoinen (basso), Mirka Rantanen (rummut) ja Vili Ollila (koskettimet).

Kysyimme koko Raskasta joulua -konseptin ideoineelta Erkka Korhoselta hieman jouluisia asioita – onhan nyt sentään huhtikuu. Lue miehen mietteitä keikkalistauksen alapuolelta.

Raskasta joulua 2017 -kiertue:

17.11. Rovaniemi, Ounashalli
18.11. Oulu, Ouluhalli
19.11. Kemi, Tervahalli
22.11. Turku, Logomo
23.11. Lappeenranta, Palloiluhalli
24.11. Kouvola, Lumon-areena
25.11. Pori, Karhuhalli
26.11. Joensuu, Joensuu-areena
29.11. Raahe, Palloiluhalli
30.11. Leppävirta, Vesileppis-areena
1.12. Kokkola, Kokkolan jäähalli
2.12. Seinäjoki, Seinäjoki-areena
3.12. Tampere, Tampere-talo
4.12. Ylivieska, Kalajokilaakso-areena
5.12. Jyväskylä, Paviljonki
7.12. Savonlinna, Savonlinnasali
8.12. Lahti, Lahti-halli
9.12. Helsinki, Hartwall-areena
12.12. Mikkeli, Mikkelin jäähalli
13.12. Kajaani, Kajaanihalli
14.12. Hämeenlinna, Elenia-areena
15.12. Turku Logomo
16.12. Kuopio, Kuopio-halli
17.12. Vaasa, Vaasa Arena

Erkka Korhonen vastaa:

Raskasta joulua -kiertue tuntuu vain kasvavan kasvamistaan. Millaisia ajatuksia sinussa herättää, kun raskaat versiot joululauluista uppoavat suomalaisiin näin hyvin?

”Päällimmäinen ajatus on suuri kiitollisuus ja onnellisuus siitä, että saamme tehdä tätä. Olemme selkeästi löytäneet jotain, jonka olemassaolosta emme olleet itsekään täysin tietoisia. Kenties oli juuri oikea aika päivittää tämä genre rockmusiikin kanssa kasvaneille sukupolville. Lisäksi tämä konsertti on selkeästi muodostunut perinteeksi monille ihmisille.”

Onko metallimuusikoita ollut helppo saada mukaan kiertueelle? Onko moni kieltäytynyt?

Ei ole pelkoa, etteikö me sinne viisivuotiaan henkiselle tasolle laskeuduttaisi kuten muillakin rokkirundeilla, mutta tällä kiertueella ei todellakaan väsytä toisten naamoihin.
– Erkka Korhonen

”Päällisin puolin rekrytointi on ollut helppoa ihan alusta asti. Marco Hietala oli ensimmäinen solisti, kelle soitettiin, ja hän suostui saman tien mukaan. Se madalsi kynnystä muille aika paljon! Muutama laulaja on kieltäytynyt kutsusta, ja muistaakseni yksi soittaja. Ei tämä todellakaan ole sellainen juttu, jonka kaikki kokisivat omakseen, eikä siihen ole mitään nokankoputtamista.”

Mitkä joululaulut taipuvat kaikkein vaikeimmin heavyversioksi?

”Mielestäni lyhyet hippashenkiset tai yltiöpäisen siirappisen iloiset laulut, kuten Hei tonttu-ukot hyppikää, Porsaita äidin oomme kaikki, Joulupukki suukon sai, Joulumaa ja sellaiset.”

Mitä Floor Jansenin ja Elize Rydin kaltaiset ulkomaiset artistit ovat tuumanneet Raskasta joulua -konseptista?

”He ovat olleet niin innoissaan, että ovat jääneet porukkaan mukaan. Elizelle tulee nyt viides vuosi ja Floorille toinen. Floorille tämä on vielä uudehko juttu ja porukka. Lisäksi hän oli viime kiertueella raskaana, joten se varmasti vaikutti kaikkeen. Elize on jo vanha konkari, joka tuntee porukkamme todella hyvin ja viihtyy kanssamme. Tämän kollektiivin kanssa hekin tapaavat uutta suomalaista yleisöä.”

Miten kappaleet jaetaan eri laulajien kesken? Jos kolme laulajaa haluaa tulkita saman biisin, miten kiista ratkaistaan?

”Minä päätän sen diktaattorin tavoin! No, leikki sikseen. Aivan ensimmäiseksi mennään sen mukaan, kuka kappaleen on levyttänyt. Sitten biisejä voi kierrättää eri keikoilla tai laulaa porukalla. Sopu löytyy yleensä aina. Laulajat ovat näissä asioissa todella joustavia ja kohteliaita toisilleen. Tärkeä asia on pitää huoli siitä, että jokainen solisti laulaa suunnilleen yhtä paljon konsertissa.”

Onko vaikeaa suunnitella jouluasioita näin kevään valjetessa?

”Ei ollenkaan. Raskasta Joulua on minulle ympärivuotinen työ. Koneisto alkaa olla niin iso, että valmistelu vie paljon aikaa. Kiertueet pitää varata yli vuosi etuajassa ja tämä vuosi on vielä erityisen kiireinen, koska Suomi täyttää 100 vuotta ja loppuvuodesta on paljon tapahtumia. Ja onhan tämä ihan parasta duunia, joka sitten huipentuu loppuvuoden ’luokkaretkeen’.”

Onko Raskasta joulua -kiertueilla jotenkin erilainen tunnelma esiintyjien kesken kuin tavallisilla rockrundeilla?

”No, ehdin juuri mainita sanan luokkaretki. Kiertueellamme on todellinen kokoontumisajojen henki, koska monet muusikkomme ja solistimme tapaavat kiertueella ainoan kerran vuoden aikana. Meitä on vähintään yhdeksän joka keikalla, jollain keikalla meitä on 18! Reissussa vaihdetaan kuulumiset ja kerrotaan uusimmat jutut ja typerät vitsit. Ei ole pelkoa, etteikö me sinne viisivuotiaan henkiselle tasolle laskeuduttaisi kuten muillakin rokkirundeilla, mutta tällä kiertueella ei todellakaan väsytä toisten naamoihin.”

Mikä on oma suosikkisi raskaista joululauluista?

”Varmaankin Pieni rumpali. Biisin Led Zeppelin -henkinen sovitus, jossa on ripaus Depeche Modea, toimii kyllä joka keikalla. Siihen ladataan aina kunnon paino taakse. Liekkien kanssa.”