Rebel Yellin synty: näin Billy Idolin hitti löysi nimensä Rolling Stonesin järjestämissä bileissä

4.1.2021 10:43

Guitar Playerin verkkosivuilla julkaistiin tässä päivänä muutamana kiintoisa haastattelu. Jutussa Billy Idolin kitaristina mainetekoja tehnyt (ja Michael Monroen sekä Sami Yaffankin kanssa Jerusalem Slim -kokoonpanossa 1990-luvun alussa musisoinut) Steve Stevens kertoo, miten vuoden 1983 jättihitti Rebel Yell sai alkunsa. Tarinaan liittyy myös sellainen laulu- ja soitinyhtye kuin The Rolling Stones.

”Sävelsimme jotkut Rebel Yell -albumin kappaleet treeneissä, näitä olivat esimerkiksi Flesh for Fantasy ja Eyes Without a Face. Nimikappale ei kuitenkaan syntynyt kuin vasta levyn äänityksissä. Sen sävellys tuli ensin, ja kun työstimme biisin demoa, aloimme pikkuhiljaa ymmärtää siinä olevan ainesta”, Stevens kertoo.

Sanoitukset kehkeytyivät, kun Billy Idol sai kutsun Ron Woodin isännöimiin juhliin. Paikalla olivat myös Keith Richards ja Mick Jagger, jotka hörppivät Rebel Yell -nimistä viskiä.

”Billy piti siitä nimestä ja kysyi kaksikolta, aikoivatko he käyttää sanaparia esimerkiksi jossain kappaleessa. Mick ja Keith olivat, että ei ole sellaisia suunnitelmia. Niinpä Billy tuli seuraavana päivänä studiolle ja ilmoitti, että hänellä on teksti valmiina.”

Stevens paljastaa kappaleen äänityksistä vielä sellaisenkin merkillisyyden, että kappaleen kitarasoolon aikana kuuluva efekti on peräisin erikoisesta lähteestä: lelupyssystä.

”Siihen aikaan keräilin kaikenlaisia lelurobotteja ja -aseita. Yhtenä päivänä laukaisin sädepyssyn kitarani vieressä, ja ääni meni kitaran mikkien läpi ja tuli ulos vahvistimesta. Käytin sitten samaa efektiä siinä soolossa.”

Tässä vielä muistin virkistykseksi Rebel Yellin alkuperäinen musiikkivideo. Ehtaa kasaria!

Lisää luettavaa