”Siellä muuten huudetaan. Ja lujaa.” – Kotiteollisuudella erilaisia näkemyksiä siitä, miten keikka hoidetaan

Kotiteollisuus esiintyy Kaustisen Viihderavintola Konstassa lauantaina 26. huhtikuuta ja sen jälkeen ryhmän keskuudessa kuuluu käsky ”lomille lomps”.

Lappeenrantalaisorkesterin kevätkiertue on sujunut niin sanotusti vaihtelevissa tunnelmissa ja aiheestahan löytyy enemmän informaatiota Jouni Hynysen päiväkirjasta.

Otetaanpa otsikkoon liittyen yksi lainaus Harjavallan tunnelmista:

”Aamupalalla huomaan, että Hongisto on liikkeellä vielä samoilla silmillä. Ei hyvä. Pöydästä kuuluu tasainen papatus, vaikka juttuseuraa ei olekaan. Mies puhuu itselleen. Myös Sinkkonen on vetänyt kunnon kännit, joten bussi on täynnä krapulaisia miehiä matkan alkaessa.

Pitkä matka edessä. Otamme yhdet tasoittavat paikalliselta luomutilalta saatuja oluita (erittäin hyvää Sonni-olutta muuten!) ja minä suuntaan bussin takaosaan maate ja herään muutaman tunnin unien jälkeen. Miten mies voi olla näin poikki, saatana? Ja rundi on vasta alussa.

Suuntaan bussin etuosaan ja kuulen, että jätkät ovat perustaneet uuden bändin. Bändi soittaa death-metallia (kirjoitetaanko se väliviivalla?) ja sen nimi on Kauppatori (tietenkin). Minun nimeni on kuulemma Domestos. Samaan hengenvetoon huomaan, että Hongisto on saatu nukkumaan. Papatus on päättynyt. Mies herää vasta perillä ja on vieläkin aivan sekaisin.

Suuntaamme syömään. Hongisto jää baariin huutamaan tarjoilijalle, että perkele, minä maksan sinun palkkasi, nyt se SaiPa-peli telkkariin ja vähän vitun nopeasti. Takaisin tullessa mies on löytänyt ystäviä. Papatus käy tasaisena virtana. Otamme miehen matkaan ja suuntaamme tarkkailemaan soundeja. Soitamme verryttelymielessä pari uutta biisiä läpi ja kokeilemme Rosebudia pitkästä aikaa. Siinä haen minäkin sointuja, Hongistosta puhumattakaan. Lopulta biisi kuitenkin taipuu musertavan miesylivoiman alle. Voimalla, ei taidolla.

Janne sanoo menevänsä nukkumaan. Roudarimme Juniori kuitenkin kertoo pian, että mies on papattamassa alakerran baarissa. Miitri lupaa hakea miehen sieltä nukkumaan. Me suuntaamme saunaan ja sen jälkeen huoneisiin lepäilemään. Uutiset kertovat Kataisen tulevasta erosta. Toisella kanavalla pyörii Harlinin ohjaama Die Hard.

Juniori yrittää herättää Hongistoa, mutta mies ei liikahdakaan. Minä menen paikalle ja väännän ja huudan miehen väkisin ylös. Samalla käsken miestä ottamaan viinilasin kouraan, sillä ilman viinaa tuosta tokkurasta ei nousta. Keikkaan on viisitoista minuuttia.

Ei mene hyvin. Hongisto on alkukeikasta planeetalla X, keikan keskivaiheilla jossain suht lähellä, mutta loppupuolella kunto romahtaa täysin ja mies singahtaa mustaan aukkoon. Tai ehkä olisi tällä kertaa syytä puhua ruskeasta. Me olemme vähän ihmeissämme ja yritämme raahautua keikan loppuun parhaamme mukaan. Yleisö on sen verran sympaattisesti mukana – kauniita naisia ja muutenkin hyvä meno – että soitamme vielä yhden encoresetin, mutta sitten suuntaamme maamme myyneinä takahuoneeseen ja saunaan.

Siellä muuten huudetaan. Ja lujaa.”