Sipe ja Sipelius – Apulanta-rumpalilta sekä soololevy että sinfonia

Simo "Sipelius" Santapukki. Kuva: Toni Koskipuro

Vuonna 2002 ilmestyi Apulanta-rumpali Simo ”Sipe” Santapukin soolodebyytti, jolla Sipen hienoihin kappaleisiin ääntään lainasivat muun muassa Gösta Sundqvist, Anna Eriksson ja Tommi Liimatta. Levy saa jatkoa 18 vuotta myöhemmin, sillä vuoden 2020 alussa ilmestyy työnimellä Sipe 2 kulkeva soololevy, ja taas luvassa on tähtivieraita. Ensimmäinen single Kuu-ukko ilmestyy 25.10. ja siinä kuullaan Pepe Willbergin ääntä. 

– Tein soololevyn tekstit yhdessä Tommi Liimatan kanssa ja ne muodostavat tarinallisen kokonaisuuden, kertoo Santapukki Facebook-sivullaan.

Soololevyn biisit pohjautuvat teemoihin, jotka ”Sipelius” (kuten Helsingin Sanomat miestä Kuukausiliitteessä tituleerasi) sävelsi ensimmäistä sinfoniaansa varten. Neljä vuotta työstetty Ukkonen-sinfonia kantaesitetään 16.1.2020 Sibeliustalossa Sinfonia Lahden toimesta. Koska kantaesitys on jo myyty loppuun, on luvassa lisäkonsertti 20.3. Konsertit johtaa ylikapellimestari Dima Slobodeniouk.

– Ajatus laajasta orkesteriteoksesta pelotti, kunnes ymmärsin ettei ole olemassa sääntöjä sille, kuka saa kirjoittaa sinfonian ja kuka ei, Santapukki pohtii. 

– Orkesteriteoksesta irrotettu soololevy tuntuu rajoja rikkovalta tavalta tehdä musiikkia. Tietääkseni tämän tyyppistä pläjäystä ei ole aiemmin tehty. Molemmat teokset pohjautuvat samoihin teemoihin, ja oli itsellenikin mielenkiintoista nähdä, kuinka erilaiset lopputulokset voi saada aikaan samoilla eväillä. 

Uutta odotellessa suosittelemme kuuntelemaan hienoa debyyttiä: