Soundi-palkinto Paula Vesalalle: ”Poplaulut ylläpitävät arvomaailmoja, mitkä eivät ole enää tätä päivää”

Paula Vesala, Taatto Taivahinen ja Barbra Streisand. Kuva: Markus Paajala

Paula Vesala saa kuudennentoista Soundi-palkinnon.

Vuoden 2020 Soundi-palkinnon, eli merkittävälle suomalaiselle musiikkivaikuttajalle vuosittain myönnettävän tunnustuksen saa Paula Vesala. Perjantaina 20.3. ilmestyvän Soundi-lehden pitkässä henkilökuvassa Vesala kertoo niin lapsuudestaan, PMMP-vuosistaan, musiikintekemisestä kuin roolistaan julkisuuden henkilönä.

Onko julkisuuden henkilöllä vastuu siitä, millaisia asioita pitää esillä?
– Varmaankin on, vaikka en itse ole mikään moralisti. Mutta olen ajatellut paljon biisieni arvomaailmoja, ja seurannut niissä naisnäkökulmaa ja mietiskellyt siihen liittyviä asioita.
– Aika vähän tiedostetaan sitä, miten paljon vaikkapa menestyneet poplaulut muokkaavat ja ylläpitävät sellaisia arvomaailmoja, mitkä eivät ole enää tätä päivää. Varsinkin kun miettii niiden naiskuvaa.

Koetko olevasi vastavoima sellaiselle?
– Olen minä tietoisestikin yrittänyt olla sitä. Jo kauan sitten olen kirjoittanut siitä, ja edelleenkin kirjoitan. Joskus harmittaa sellainen kynnysmattotunnelma…

Onko maailma mennyt siinä suhteessa eteenpäin verrattuna nuoruuteesi?
– On, tosi paljon. Tytöillä on helpompaa, ja on tosi hienoa että ollaan nähty naisartistien ja -tekijöiden esiinmarssi. Silloin kun me lähdettiin PMMP:n kanssa liikkeelle, niin eipä sitä kovin paljon ollut. Nylon Beat oli juuri lopettanut. Oli Tiktak, Maija Vilkkumaa, Irina ja Jonna Tervomaa… Nightwishillä naispuolinen solisti… aika haikeaa se oli. Maijan kanssa muisteltiinkin, että esimerkiksi festarit eivät halunneet sijoittaa meitä samaan päivään.
– Nyt on tapahtunut ihan mahtavia juttuja, tällä hetkellähän kärkikaarti on jopa naisvoittoinen. Maailma on muuttunut paljonkin.

Millä tavalla lapsellasi on sinua paremmat mahdollisuudet toteuttaa itseään maailmassa?
– Yksi ratkaiseva ero on tavoitettavuus, se millä lailla tietoa löytää ja miten löytää kaltaisiaan. Totta kai internetin tulossa on monia varjopuolia mutta myös monia hyviä puolia.
– Ollaan myös päästy nurkkakuntaisessa Suomessa siitä ihan ummehtuneimmasta ajasta. Aika monia suljettuja yhteisöjä, kuplia ja mätäpaiseita on availtu ja puhkottu. Yhteiskunta on avautunut hyvällä tavalla. Olen itse elänyt selvästi homeisemmassa ajassa.

Paula Vesalan mittavassa cv:ssä Soundi-palkinto pääsee hyvään seuraan muun muassa parinkymmenen Emma-patsaan, naisasialiiton Vuoden Lyyti -palkinnon, Juha Vainio- ja Reino Helismaa -sanoittajapalkintojen, Tapaseuran Nuorten hyvien tapojen lähettiläs -tunnustuksen ja Musiikin valtionpalkinnon kanssa.

Soundi-palkintona annettavan Taatto Taivahinen -patsaan on suunnitellut Juho Juntunen ja sen valmistaa käsityönä taiteilija Christian Jütte. Vuodesta 2005 myönnetyn palkinnon ovat Vesalaa ennen saaneet Tuomari Nurmio, Alexi Laiho, Toni Wirtanen, Juhani Merimaa, Tuomas Holopainen, Ismo Alanko, J. Karjalainen, Atte Blom, A.W. Yrjänä, Jonna Tervomaa, Timo Kanerva, Jukka Orma, Jussi Lehtisalo, Jukka Gustavson ja Chisu. 

Lue koko pitkä Paula Vesala -haastattelu Soundista 3/2020.