Steve Harris muistelee Iron Maidenia kohtaan esitettyjä satanismisyytöksiä – ”Se oli riemastuttavaa”

8.7.2022 10:00

Liekö olemassakaan yhtään pitkän linjan heavy metal -yhtyettä, jota ei olisi vuosien varrella syytetty satanismista. Erityisen yleistä tämä oli 1970- ja 80-luvuilla.

Iron Maidenkin sai osansa syyttävien sormien heristelystä. Aihetta muisteltiin yhtyeen basisti Steve Harrisin Miami New Timesille hiljattain antamassa haastattelussa.

”Kun yhtye on nimetty keskiaikaisen kidutuslaitteen mukaan, kolmas albumi on nimeltään The Number Of The Beast ja siltä löytyy kappaleita kuten Children Of The Damned ja Hallowed Be Thy Name, sekä kannessa on punainen demoni, jotkut saattavat syyttää bändiä satanismista. Nuo ihmiset eivät kestä vitsiä”, lehti kirjoittaa.

”Se oli riemastuttavaa; täydellisen riemastuttavaa”, Harris kommentoi. ”Se oli niin naurettavaa, että ajattelimme tehdä jotain yhtä naurettavaa vastaukseksi.”

Niinpä yhtyeen seuraavalla albumilla, vuoden 1983 Piece Of Mindilla rumpali Nicko McBrain äänitti “Still Life” -kappaleelle puhetta matkien Ugandan presidentin Idi Aminia.

”What ho sed de t’ing wid de t’ree bonce/Don’t meddle wid t’ing you don’t understand”, McBrain sanailee ja röyhtäisee päälle. Tämän jälkeen nauhoite käännettiin takaperin.

”Älä sekaannu asioihin joita et ymmärrä”, Harris summaa viestin.

”Ajattelimme etteivät ihmiset luultavasti tajua sitä, mutta mikäli tajuavat, he saavat siitä hyvät naurut”, Harris jatkaa. ”Se toimi, sillä ihmiset eivät tienneet mitä se oikein oli. Se on Nickon naamioitu ääni — kukaan ei ymmärrä häntä ideaaliolosuhteissakaan.”

Lisää luettavaa