Sting ja Wayne Shorter pokkasivat miljoonan kruunun arvoiset ”musiikki-Nobelit” kunnianosoituksena musiikillisista saavutuksistaan

Abban managerina tunnetuksi tulleen Stikkan Andersonin perustama ja vuosittain jaettava Polar Music Prize on myönnetty tänä vuonna pop/rock-artisti Stingille ja jazzvirtuoosi Wayne Shorterille.

Tuomaristo perustelee valintaansa Stingin osalta seuraavasti: ”Vuoden 2017 Polar Music Prize myönnetään laulaja, muusikko ja säveltäjä Stingille, oikealta nimeltään Gordon Sumnerille Northumberlandin Wallsendistä. Sting vietti nuoruutensa satamakaupungissa Koillis-Englannissa. Lapsena hänen ajatuksensa ja unelmansa seilasivat yhtä kauas kuin hänen kaupungistaan lähtevät laivat. Sisäinen ja ulkoinen matkustaminen luonnehtivat hyvin myös hänen musiikkiaan. The Police -trion jäsenenä tai soolourallaan Sting ei ole koskaan lepäillyt laakerreillaan; päinvastoin hän on ankkuroinut itsensä useampaan musiikilliseen satamaan kuin kenties kukaan muu hänen sukupolvensa artisteista. Säveltäjänä Sting on yhdistänyt klassisen popin musiikilliseen virtuositeettiin ja kaikki genrerajat ylittävään avoimuuteen. Sting on todellinen maailmankansalainen, joka on hyödyntänyt väsymättömästi asemaansa areenaluokan artistina ihmisoikeuksien puolesta taistelemiseen.”

Shorterille myönnetyn palkinnon perusteet ovat vähintäänkin yhtä painavaa luokkaa: ”Vuoden 2017 Polar Music Prize myönnetään muusikko ja säveltäjä Wayne Shorterille New Jerseyn Newarkista. Wayne Shorterille musiikki on tapa opiskella elämää ja universumia. Hän on itse kuvannut työtään osuvasti ’viisauden esiin poraamiseksi’. Hän on sopraano- ja tenorisaksofoneineen ehta tutkimusmatkailija. Koko poikkeuksellisen uransa ajan hän on etsinyt aiemmin tutkimattomia polkuja. Hän on työskennellyt käänteentekevissä kokoonpanoissa, kuten Art Blakeyn Jazz Messengersissä, Miles Davisin Second Great Quintetissa ja Weather Reportissa. Hän on soittanut useilla merkittävimmistä Joni Mitchellin albumeista. Sooloartistina hän on julkaissut albumeita kuudella eri vuosikymmenellä ja säveltänyt joitakin kestävimpiä sävelmiä jazzin historiassa. Ilman Wayn Shorterin musiikillisia tutkimusmatkoja nykymusiikki ei olisi voinut porautua niin syvälle, kuin se on nyt tehnyt.”

Palkinnon on tarkoitus toimia eräänlaisena musiikkimaailman Nobelina ja se on rahalliselta arvoltaan miljoona kruunua. Se myönnetään aina kahdelle muusikolle kerrallaan, kunnianosoituksena musiikillisia raja-aitoja murtavasta työstä ja saavutuksista säveltaiteen parissa.