Suomeen saapuvan Static-X:n basisti muistelee huumeisiin kuollutta nokkamiestä: ”Et voi auttaa sellaista, joka ei halua apua”

Wayne Static menehtyi yliannostukseen vuonna 2014. Kuvassa Static keikalla vuonna 2004.
AOP

Industrial metal -yhtye Static-X saapuu ensi vuonna Suomeen. Bändi kiertää ilman perustajaansa laulaja-kitaristi Wayne Staticia, joka kuoli huumeiden yliannostukseen vuonna 2014. Yhtyeen basisti Tony Campos muisteli entistä nokkamiestä tuoreessa Rock & Roll Beer Guy -podcastin haastattelussa.

”En halua velloa liikaa niissä asioissa, koska se oli bändille ja minulle muutenkin huonoa aikaa. Lyhyesti sanottuna bändi hajosi, Wayne sotkeutui huumeisiin ja se valitettavasti maksoi hänelle hänen henkensä. Et voi auttaa sellaista, joka ei halua apua. Voit yrittää kaikkesi, mutta jos kyseinen henkilö ei halua apua, hän ei sitä myöskään ota vastaan”, Campos toteaa.

”Valitettavasti Wayne ei ollut ensimmäinen ystäväni, jonka olen menettänyt huumeriippuvuudelle, joten minulle se oli saman kaavan tapahtumista uudelleen jollekin toiselle, joka on minulle hyvin läheinen. Se sattuu joka ikinen kerta.”

Wayne Staticin kuolema ei kuitenkaan ole tehnyt Camposista voimakasta päihteiden vastustajaa vaan hän on pitänyt sen asenteen, että tee mitä haluat, mutta jos se estää hoitamasta velvollisuuksia, asioita täytyy priorisoida uudelleen. Campos sanoo olleensa itsekin nuorempana varsin perso alkoholille, mutta vähensi juomista, kun se alkoi haitata esiintymistä. Hän kuitenkin tiedostaa, millaisia houkutuksia kiertue-elämä muusikoille heittää eteen.

”Katsoja saattaa käydä keikalla kerran, ehkä kaksi tai kolme kertaa viikossa maksimissaan. Me muusikot teemme tätä joka ilta ja joka ilta joku uusi naama tulee, että hei, ota drinkki, polta tätä, vedä viiva tätä. Kun sitä tapahtuu joka päivä, siihen ratkeaa helposti”, Campos toteaa.

”Minä en koskaan tehnyt muuta kuin join ja poltin pilveä. Pysyin kaukana kokaiinista, koska kokeilin kerran 13-vuotiaana crackia enkä pitänyt siitä. Sen jälkeen päätin, etten koske kokaiiniin. Olen onnekas, että vältin sen kuopan. Olen nähnyt monien ystävien jäävän koukkuun ja pilaavan elämänsä. Siihen on niin helppo jäädä ansaan.”