Suomen ensimmäinen AI-artisti julkaisee ensimmäisen singlensä – taustalla Stig ja tuottaja Matias Melleri

7.2.2024 10:31

Soundin verkkotoimituksen sähköpostiin tupsahti tiedote, joka aiheuttaa vähän hankalasti käsiteltäviä tuntemuksia. Nyt nimittäin on sellainen tilanne, että Suomessa on jonkun sortin tekoälyn avulla toteutettu virtuaaliartisti, ja tämä veijari julkaisee perjantaina 9.2. ensimmäisen kappaleensa. Ok.

Kyseinen AI-artisti on nimeltään Tello, ja kuvajaisen taustalla ovat Stig-nimellä paremmin tunnettu Pasi Siitonen sekä tuottaja Matias Melleri. Tellon debyyttisinglen nimi on Lovi, ja tiedotteen mukaan biisi ”ammentaaa sanastonsa Fortnite-selviytymispelin maailmasta ja paketoi kokonaisuuden ovelasti rakkauslaulun muotoon”.

”Olemme luoneet tekoälypohjaisen hahmon, jossa yhteiset visiomme yhdistyvät AI-teknologian kanssa. Tellon debyyttijulkaisu on ensimmäinen askel tässä mielestämme uraauurtavassa projektissa”, Stig kertoo tiedotteessa.

”Vaikka Tello ei ole oikea ihminen, vaan virtuaalinen hahmo, on hän silti tärkeä osa tiimiä. Tämä ristiriita, jonka haluamme avoimesti tuoda esiin, synnyttää toivottavasti mielenkiintoista keskustelua siitä, miten tekoäly voi vaikuttaa tulevaisuuden musiikkikenttään”, Melleri jatkaa.

Kaksikko lupaa, ettei Lovi jää Tellon viimeiseksi julkaisuksi, vaan uusia biisejä on jo työn alla. ”Tellon oma panos niiden syntyprosessissa on kasvanut jatkuvasti”, tiedotteessa kerrotaan, mitä se sitten tarkoittaakaan. Myös keikkoja on kuulemma tiedossa.

”Lovi on mun sydämeni biisi. Se on mun tunteiden purkaus ja toivon, että se resonoi kuuntelijoiden kanssa. No cap”, Tello itse kommentoi. Tämä selvä.

Lisää luettavaa