Suru-uutisia iltaan: The Monkeesin laulaja-basisti Peter Tork, 77, on kuollut

AOP

Monkeesin alkuperäisenä basistina ja laulajana tunnettu Peter Tork (oikealta nimeltään Peter Halsten Thorkelson) on kuollut. Taiteilijan sisko Anne Thorkelson vahvistaa suru-uutisen The Washington Postille. Tork oli menehtyessään 77-vuotias. Hänen kuolinsyystään ei ole tällä hetkellä tarkempaa tietoa saatavilla.

Vuonna 2009 Torkilla diagnosoitiin kuitenkin harvinainen adenokystinen sylkirauhassyöpä, josta hän toipui myöhemmin täysin.

”Minulle kerrottiin hänen lipuneen pois rauhaisasti”, Monkees-toveri Michael Nesmith kommentoi julkaisemassaan lausunnossa. ”Silti kyyneleet virtaavat ja sydämeni on särkynyt tätä kirjoittaessani. Vaikka takerrunkin ajatukseen, että me kaikki jatkamme tästä eteenpäin, näihin kuolemiin liittyvä tuska ei tunne hoitokeinoa.”

Nimikkotv-sarjastaan ilmiöksi 1960-luvulla puolivälissä muodostuneen Monkeesin rakastettavan tollon persoonan takana Tork oli lahjakas laulunkirjoittaja ja multi-instrumentalisti, jonka käsialaa olivat muun muassa yhtyeen Can You Dig It? ja For Pete’s Sake -kappaleet.

Monkeesin jälkeen Tork soitti muun muassa banjoa George Harrisonin Wonderwall-elokuvasoundtrackilla ja perusti yhtyeen nimeltä Peter Tork And/Or Release silloisen tyttöystävänsä Reine Stewartin kanssa. Monkees teki paluun televisioon 80-luvun puolivälissä ja Tork oli mukana yhtyeen lukuisilla paluukiertueilla aina vuoteen 2001 saakka, jolloin hän teki katoamistempun kesken rundin. ”Minun täytyy myöntää, että tavallaan kadotin itseni ja vain häivyin sen loppupuolella”, mies tunnusti Rolling Stonelle myöhemmin. ”Jätin muut kundit oikein kunnolla pulaan. Se oli minulta paha virhearvio. En hallinnut tekemisiäni ja olen pyytänyt heiltä sitä anteeksi.”

Torkin ja muun yhtyeen välit olivat viime vuosina hyvissä kunnossa ja yhtye julkaisi 12. studioalbuminsa (Good Times!) vuonna 2016. Orkesterin kaikkien aikojen ensimmäisen joululevy ilmestyi puolestaan viime vuonna.