Taidetoimikunnat jakoivat taiteilija-apurahoja – musiikkialalta tukea sai monta tuttua nimeä

10.9.2018 13:46

Taiteen tekemistä on taas edistetty erinäisin apurahoin, kerrotaan Taiteen edistämiskeskus tiedottaa. Taidetoimikunnat ovat jakaneet 304 taiteilija-apurahaa, ja eniten apurahoja jaettiin kuvataiteen, kirjallisuuden, musiikin ja näyttämötaiteen ammattilaisille.

Taiteilija-apurahojen pituudet vaihtelevat puolesta vuodesta viiteen vuoteen. Veroton apuraha on 1 709 euroa kuukaudessa, josta apurahan saaja maksaa pakollisen eläke- ja tapaturmavakuutusmaksun. Vuositasolla taiteilija-apurahoja maksetaan kaikkiaan noin 11,5 miljoonaa euroa. Apurahojen jakaminen perustuu valtion taiteilija-apurahoista annettuun lakiin. Nyt myönnetyt apurahat alkavat vuoden 2019 alusta.

Taiteilija-apurahan saajista yli puolet on naisia, kuten myös hakijoista. Naisten osuus on suurin muotoilun alalla, lähes 90 prosenttia. Musiikin kaikista taiteilija-apurahoista lähes puolet jaettiin naisille. Heidän osuutensa hakijoista oli runsas kolmannes.

Apurahaa sai moni Soundin lukijoillekin tuttu nimi. Viisivuotisen apurahan saivat muun muassa trumpetisti Verneri Pohjola ja hanuritaiteilija Kimmo Pohjonen. Kolmivuotinen tuki myönnettiin esimerkiksi Mopo-yhtyeestä tutulle Linda Fredrikssonille, Jonna Tervomaalle sekä vibrafonisti Severi Pyysalolle.

Yksivuotisen apurahan saaneiden lista on pisin. Vuoden pituisen rahoituksen saivat muun muassa Laura Sippola, Tuomo Prättälä, Kerkko Koskinen ja Emma Salokoski.

Muita musiikkiväelle tuttuja nimiä ovat kirjallisuusapurahan saaneet Jarno Mällinen (Radiopuhelimet) ja Sari Peltoniemi (Noitalinna Huraa) sekä monitaidetuella palkittu Mika Rättö (Circle). Katso lista kaikista apurahoista Taiken verkkosivuilta.

Lisää luettavaa