Tapahtui 40 vuotta sitten: röyhkeä salajuoni Deep Purplen pään menoksi päättyi katastrofiin

Rod Evans Deep Purplen riveissä vuonna 1968.
ITV / Shutterstock / AOP

Oletkos tällaisesta episodista kuullut? Vuonna 1980 nähtiin harvinaisen räikeä yritys rahastaa Deep Purplen turvin ja käytännössä varastaa yhtyeen nimi hämärämiesten käyttöön. Tempaus tunnetaan yhtyeen fanikunnan keskuudessa nimellä ”Bogus Deep Purple”, ja sen myötä erään lahjakaan laulajan ura päättyi ennen aikojaan.

Kuviohan meni niin, että vuonna 1976 Deep Purple pisti pillit pussiin. Bändin sisäisten riitojen ja joidenkin jäsenten päihdeongelmien repimä yhtye ilmoitti lopettavansa sekä keikkailemisen että esiintymisen, ja orkesterin muusikot keskittyivät seuraavien vuosien ajan muihin kokoonpanoihin. Ritchie Blackmorella oli Rainbow, David Coverdale perusti Whitesnaken, Ian Paice ja Jon Lord kokeilivat onneaan Paice Ashton Lordissa ja niin edelleen.

Erinäiset salakähmäiset managerit haistoivat kuitenkin vuonna 1980 mahdollisuuden tehdä rahaa kuuluisalla yhtyeellä. Suunnitelmaan kuului, että Deep Purplen alkuperäisen laulajan Rod Evansin ympärille rakennettiin tuntemattomista muusikoista koostuva yhtye, joka sitten työnnettiin keikoille Deep Purplen nimellä. Evans toimi alun perin Purplen laulajana vuosina 1968–69, kunnes hän sai tehdä tilaa Ian Gillanille.

Röyhkeä rahantekokuvio epäonnistui lopulta surkeasti. Vanhat fanit eivät lämmenneet alkuunkaan uudelle ”Deep Purplelle”, ja todellisen Purplen viimeisin kokoonpano heitti sekin ansiokkaasti kapuloita hämärämiesten rattaisiin. Kun feikki-Purplen keikkaa Kalifornian Long Beach Arenalla mainostettiin lehdessä, yhtyeen edellinen miehistö osti oman ilmoituksensa ensin mainitun mainokseen yhteyteen. ”Seuraavat tähdet EIVÄT ESIINNY Deep Purplen konsertissa huomenna: Ritchie Blackmore, David Coverdale, Ian Gillan, Roger Glover, Glenn Hughes, Jon Lord ja Ian Paice”, ilmoituksessa tiedotettiin. Eiköhän tämä viimeistään kertonut yleisölle, mistä oli kysymys.

Deep Purplen feikkiversion osalliset haastettiin myös oikeuteen, ja jupakan lopputulos oli Rod Evansin kannalta kohtalokas. Evans tuomittiin sellaisen mittaluokan vahingonkorvauksiin, ettei laulajalla ollut niihin varaa, joten hänen oli luovuttava oikeudestaan 1960-luvulla tekemiensä Deep Purple -levytysten rojalteihin. Evansin ura päättyi, eikä miehen olinpaikasta ole nykyään tietoa. Kun hänet vihittiin Deep Purplen jäsenenä mukaan Rock and Roll Hall of Fameen vuonna 2016, Evans ei saapunut seremoniaan.

Miltä sen feikki-Purplen ulosanti sitten kuulosti? No, ei kovin hyvältä, kuten tästä klipistä voi päätellä.