Tasa-arvoon vielä matkaa – Suomessa musiikkialan valta kasaantuu miehille, käy ilmi Music Finlandin selvityksessä

Syksyllä 2017 toteutettu esiselvitys laadittiin taustatiedoksi Musiikki & Media -tapahtumassa pidettyyn työpajaan.
19.10.2017 14:40

Musiikkitoimiala näyttäytyy varsin miesvaltaisena, selviää Music Finlandin teettämässä esiselvityksessä. Työllistävyyden osalta sukupuolijakauma on suhteellisen tasainen, sillä alan työpaikoista hieman yli 40 prosenttia on naisten hallussa, mutta yritysten ja yhdistysten hallituspaikoista yli 70 prosenttia sekä hallitusten puheenjohtajuuksista lähes 85 prosenttia on miesten hallussa. Ainoa naisvaltainen sektori on festivaaliorganisaatiot, joiden pysyvistä työntekijöistä naisia oli vajaat 60 prosenttia.

Music Finlandin tilaama esiselvitys laadittiin taustatiedoksi Musiikki & Median yhteydessä pidettyyn työpajaan, jossa keskusteltiin tasa-arvon ja diversiteetin toteutumisesta musiikkialalla Suomessa. Työpajassa myös luotiin perusteet teeseille tasa-arvon ja diversiteetin edistämiseksi musiikkialalla jotka editoidaan lopulliseen muotoonsa ja ne julkaistaan Music Finlandin sivuilla loka-marraskuun vaihteessa. Tavoitteena on saada koko ala sitoutumaan näihin sekä musiikkialan organisaatioiden että yksityishenkilöiden toimintaa ohjaaviin periaatteisiin.

”Selvitys osoittaa, että vaikka musiikki ja muu kulttuuri kuuluvat periaatteessa kaikille, alaa koskevat päätökset tehdään suurelta osin miesten voimin. Musiikkialalla olisikin hyvä pohtia, minne naiset katoavat, jos 40 prosenttia alan työntekijöistä mutta vain pieni osa johtotehtävissä toimivista on naisia. Kysymys on tärkeä paitsi tasa-arvon, myös koko alan kannalta: päätöksiä tulisi tehdä sellaisen joukon voimin, joka edustaa paremmin myös musiikin tekijöitä ja kuluttajia”, dosentti Hanna Ylöstalo (YTT) arvioi.

Jyväskylän Yliopiston tohtorikoulutettavan Ilona Rimpilän toteuttamassa esiselvityksessä tarkasteltiin kaikkiaan 1914 alan järjestön, yrityksen, orkesterikentän, festivaaliorganisaation ja korkeakoulutuksen työpaikkojen ja -tehtävien jakautumista. Freelancerit ja pienyrittäjät rajautuivat siis tämän selvityksen ulkopuolelle. Julkisista lähteistä kerättyjä tietoja täydennettiin suorilla kyselyillä. Osa tiedoista on vuodelta 2016, kun taas joiltakin osin tieto on ollut ajantasaista ja kertonut elokuun 2017 tilanteen.

Lisää luettavaa