The Beatlesin alkuaikojen basisti Chas Newby, 81, on kuollut

Newby oli mukana myös The Quarrymenin uudessa tulemisessa.
24.5.2023 11:41

Basisti Chas Newby, joka soitti lyhyesti The Beatlesin riveissä yhtyeen alkuaikoina, on kuollut. Suru-uutisen vahvisti sosiaalisessa mediassa Beatlesin alkuaikojen rumpalin Pete Bestin veli Roag Best. Newby oli kuollessaan 81-vuotias.

Kun viisihenkinen Beatles syksyllä 1960 palasi Liverpooliin ensimmäiseltä Saksan-reissultaan, jäi silloinen basisti Stuart Sutcliffe Hampuriin ja yhtye oli basistia vailla. Pete Best ehdotti Newbyä, jonka kanssa tämä oli soittanut The Black Jacks -yhtyeessä. Newby liittyi Bestin, John Lennonin, George Harrisonin ja tuolloin kitaraa soittaneen Paul McCartneyn joukkoon ja soitti näiden kanssa keikkoja loppuvuodesta 1960. Kun Beatles seuraavana vuonna lähti taas Saksaan pyysi Lennon Newbyä mukaan, mutta tämä kieltäytyi ja palasi takaisin yliopisto-opintojen pariin. Sutcliffe palasi hetkeksi bändiin, mutta lopetti pian keskittyäkseen taideopintoihinsa. McCartneystä tehtiin yhtyeen basisti ja bändi jatkoi kvartettina.

”Minulle ne olivat vain keikkoja jonkun bändin kanssa. Musiikista ei ollut koskaan tarkoitus tulla minulle leipätyö. Siihen aikaan me kaikki pohdimme, mitä haluamme tehdä elääksemme. Toiset halusivat opettaa, olla tieteilijöitä ja sellaista. Halusin tehdä kemiaa. John, Paul ja George eivät halunneet mitään muuta kuin olla muusikkoja”, Newby totesi vuonna 2012 antamassaan haastattelussa.

”Täytyy ymmärtää, että mahdollisuudet heidän menestymiseensä olivat minimaaliset. Minun lähdön ja Love Me Do’n julkaisun välillä meni melkein kaksi vuotta. Brian Epstein (Beatlesin manageri) kiersi kaikki mahdolliset levy-yhtiöt läpi, mutta kaikki tapahtui Lontoossa. Liverpoolissa ei ollut studioita tai mitään muutakaan musiikkituotantoon liittyvää. Heistä tuli suosittuja kiitos Brianin kovan työn, heidän kiistämättömän lahjakkuutensa sekä hyvän ajoituksen.”

Newbystä tuli matematiikanopettaja, mutta tämä ei jättänyt musiikkia kokonaan taakseen. Hän soitti muun muassa hyväntekeväisyysorkesteri Rackettsissa ja liittyi vuonna 2016 Beatlesin esiasteena toimineeseen The Quarrymeniin, jonka bändissä aikoinaan vaikuttaneet vanhat jäsenet olivat aktivoineet uudelleen vuonna 1994. Newby oli Quarrymenissä mukana aina kuolemaansa asti.

”Ihmiset eivät aina usko minua, kun sanon, etten kadu mitään. Mutta en ihan oikeasti kadu. Olen nauttinut elämästäni suuresti”, Newby totesi 2012.

Lisää luettavaa