The Guess Who -yhtyeen perustajiin kuulunut Chad Allan on kuollut – Oli myös perustamassa Bachman-Turner Overdriven esiastetta

RIP Allan Peter Stanley Kowbel (29.3.1943 – 21.11.2023)
6.12.2023 11:53

Kanadalaismuusikko Chad Allan, joka oli perustamassa muun muassa American Woman– ja These Eyes -hiteistä tunnettua The Guess Who -yhtyettä sekä Bachman-Turner Overdrive -yhtyeen esiasteena toiminutta Brave Beltiä, menehtyi 21. marraskuuta, uutisoi Winnipeg Sun. Allan oli kuollessaan 80-vuotias.

Winnipegissä 1943 syntynyt Allan Peter Stanley Kowbel perusti ensimmäisen yhtyeensä Allan and the Silvertones lukioikäisenä. Myöhemmin nimensä Chad Allan and the Reflectionsiksi ja lopulta Chad Allan and the Expressionsiksi vaihtanut yhtye teki muutamia pienimuotoisia hittejä 1950-luvun lopussa ja 1960-luvun alussa nousten lopulta suurempaan suosioon vuonna 1965 julkaistun Johnny Kidd and the Pirates -lainakappale Shakin’ All Overin myötä. Singlen promoissa artistiksi oli merkitty mystisesti Guess Who eli ”arvaa kuka”, joka vaihdettiin lopulta yhtyeen viralliseksi nimeksi. Allan lähti yhtyeestä lopulta vuonna 1966 pian kolmannen It’s Time -albumin julkaisemisen jälkeen ja palasi opiskelemaan.

Lyhyen opiskelun jälkeen Allan juonsi CBC-TV:llä viikottaista Let’s Go -musiikkiohjelmaa kahden tuotantokauden ajan ja julkaisi yksittäisiä soolosinglejä. Vuonna 1971 Allan yhdisti jälleen voimansa The Guess Who -yhtyettä niin ikään perustamassa olleen Randy Bachmanin kanssa ja perusti Brave Beltin. Yhtye julkaisi kaksi pitkäsoittoa vuosina 1971 ja 1972, joista ensimmäisellä Allan vastasi liidilauluista, mutta jälkimmäisellä vastuu siirtyi enemmän debyytin jälkeen kokoonpanoon otetulle basisti C. F. ”Fred” Turnerille. Allan lähti Brave Beltistä pian toisen pitkäsoiton julkaisemisen jälkeen ja yhtye vaihtoi nimensä Bachman-Turner Overdriveksi.

Brave Beltin jälkeen Allan teki erilaisia hommia musiikin ja television parissa julkaisten harvakseltaan sooloalbumeja, esiintyen muun muassa Beowulf-musikaalissa sekä perustaen oman Seabreeze -levy-yhtiön. Allan myös opetti biisinkirjoittamista British Columbian Kwantlenin yliopistossa useiden vuosien ajan. Allan keikkaili aina vuoteen 2017 asti, mutta joutui lopettamaan saatuaan aivoinfarktin.

”Olen kiitollinen, että sain tuntea hänet ja työskennellä hänen kanssaan. Hän oli hiljainen ja hellä sielu, jolla oli rauhallinen ääni. Hän oli Kanadassa hitiksi nousseen Shakin’ All Overin ääni, mutta häntä ei ollut tehty kiertue-elämään, joten hän lauloi ja opetti musiikkia paikallisesti”, Randy Bachman muisteli edesmennyttä bänditoveriaan Facebookissa.

Lisää luettavaa