Äitinsä menettänyt pikku dinosaurus innoitti The Holyn komean Land Before Time -kappaleen

https://youtu.be/Yy8Xk-q9rcQ

Lisää tummasävyistä ja majesteettista rockia The Holylta. Videon on ohjannut Juho Länsiharju.

Muistanette koskettavan Maa aikojen alussa -animaatioklassikon 1980-luvun lopulta? Samainen elokuva on toiminut innoittajana myös The Holyn uuden Land Before Time -singlen tekstiin. Kuviltaan kauniin ja tunnelmaltaan sekä tapahtumiltaan kiehtovan videon saanut Land Before Time toimii ensimmäisenä näytteenä loppukesästä Playgroundin kautta ilmestyvältä Daughter-debyytiltä.

Albumia onkin ehditty odottaa jo hyvä tovi. Soundissa The Holy esiteltiin ensimmäisen kerran alkuvuodesta 2016, ja sen jälkeen yhtye on ehtinyt vakuuttaa niin biiseillään kuin hurmoksellisilla keikoillaankin (esimerkiksi viime kesän Soundi-lavalla Ilosaarirockissa tai Flow-festivaalilla).

Soitimme yhtyeen laulaja-kitaristi-biisintekijä Eetu Henrik Iivarille.

Eetu paljastaa, että video oli alun perin suunniteltu albumin toiseen biisiin, mutta koska kappaleiden tematiikat olivat samat, ei ongelmia tullut.

Maa aikojen alussa -elokuvassahan pikku dinosaurus menettää vanhempansa ja lähtee matkustamaan kohti luvattua maata. Musavideo istuu tähän loistavasti, siinä me bändin tyypit vedetään asuntovaunulla Suomessa ja yritetään pärjätä, mutta pikkuhiljaa mekin hukataan toisemme…

Eetu kertoo, että alun perin albumi piti olla valmiina jo vähän aikaisemmin, mutta viime vuosi meni odotettua kiireellisimmissä merkeissä. Yhtyeen kesä ja syksy menivät keikoilla, ja lisäksi Eetu lähti loppuvuodesta kanadalaisen Wolf Paraden kiertueelle miksaajaksi.

– Toukokuussa ja syyskuussa me tehtiin levyä Hämeenlinnan lähellä Tyrvännön kylätalolla. Tammikuun lopussa saatiin levy valmiiksi.

Eetu kertoo että levystä tuli kahdeksan melko pitkän biisin kokonaisuus, joka on mitoitettu vinyylijulkaisua silmällä pitäen.

”Olen iloinen että levy ilmestyy syksyksi koska sellaiseen moodiin se sopii parhaiten.”

– Se on syksyllä tehty levy, ja mä olen iloinen että se ilmestyy syksyksi koska sellaiseen moodiin se sopii parhaiten. Tämä sinkku istuu hyvin kevääseen, mutta muuten siellä on aika tummapiirteistä jytää. Ja paljon sellaista avaruusmatkailua seassa.

Tuleva albumi on teksteiltään selkeä kokonaisuus, joka tuo The Holyn hyvin kansainvälisen kuuloiseen musiikkiin vahvaa suomalaista kulmaa.

– Haluan korostaa sopivissa määrin sitä, että me tullaan täältä Hämeenlinnasta, Hauholta ja Ähtäristä. Ei ole mitään tylsempää kuin rokkibändi, joka tulee Suomesta mutta yrittää olla britti. Me yritetään olla oma itsemme ja viedä sitä maailmalle.

– Taustalla siellä on mun oma kasvuhistoriani, Eetu kertoo. – Minä olen kasvanut laman runtelemassa Hämeenlinnassa, rikkonaisessa perheessä, ja niistä kokemuksista olen kaivanut estetiikkaa ja romantiikkaa ja pukenut tällaiseksi teokseksi.

Teksteihin Eetu on saanut sparrausapua Matti Johannes Koivulta, jonka kanssa hän jakaa työhuoneen.

”Tajusin, että ne mitä olin pitänyt yksilöllisinä kokemuksina olivatkin yhteisöllisiä. Että lama aiheutti samanlaisia komplikaatiota joka toisessa perheessä.”

– Olin äänisuunnittelijana Matin radiokuunnelmassa Tulevaisuuksien historia. Sitä kautta rakastuin historian käsittelyyn ja tajusin, että ne mitä olin pitänyt yksilöllisinä kokemuksina olivatkin yhteisöllisiä. Että lama aiheutti samanlaisia komplikaatiota joka toisessa perheessä.

Albumin nimi Daughter kuvastaa äidin ja tyttären välistä rakkautta.

– Se on sitä kauneita ja puhtainta rakkautta, mistä minulla ei tietenkään voi koskaan olla omakohtaista kokemusta. Voin vain kuvitella sen, ja se toimii sellaisena Graalin maljana mitä tällä levyllä metsästetään ja tutkitaan.

The Holyn tähtäin on konkreettisestikin ulkomailla. Manageri on Ruotsissa, ja ulkomaan keikoista vastaa maineikkaan lontoolaisen X-Ray Touring agentti, jonka tallissa on myös PJ Harveyn ja Pixiesin kaltaisia tähtiä.

– Mylly on todella kova, siellä on kovat tyypit hommissa. Innolla odotetaan, että mitä vuosi tuo tullessaan.

The Holy, Eetu Henrik Iivari oikealla. Kuva: Tero Ahonen