Alkuvuoden komeimpiin kuuluvan rockbiisin esittää nyt teille helsinkiläinen tulokas The Holy

26.4.2016 07:59

Väkevää musiikkia tiistaiaamuun, olkaa hyvä! Soundin ensiesityksessä katsotaan ja kuunnellaan tänä aamuna helsinkiläisen The Holy -yhtyeen ensimmäinen virallinen single This Will Be The Day That I Die.

Ja kyseessä onkin todella komea rockbiisi: löytyy isoa tunnelmaa, komeaa soundia, hieno melodia ja puhutteleva teksti. Aivan liian harvoin kaikki nuo ominaisuudet kohtaavat.

Yhtyeen syntyhistoria on harvinaisen spontaani: kesä 2014, känni, futiksen MM-kisat, idea bändistä – kaksi tuntia myöhemmin kokoonpano kasassa ja ensimmäinen demo valmis.

Nyt Solitille kiinnitetty The Holy on julkaissut aiemmin yhden omakustanne-ep:n, joka on kuultavissa Soundcloudissa.

Paneutukaapa biisiin ja sen erittäin hienoon videoon, jonka on ohjannut Juho Länsiharju. Videon alla yhtyeen kantava voima Eetu Henrik Iivari vastailee muutamiin perustavanlaatuisiin kysymyksiin.

Onko rockmusiikissa mikään pyhää, The Holyn nokkamies Eetu Henrik Iivari?

– Rockmusiikissa itsessään, tässä paheiden laaksossa, ei sinänsä ole mitään pyhää.

– Mikäli vaan pystyt niin lisää tähän pyynnöstämme kuva Hieronymus Boschin Maallisten ilojen puutarhasta, siinähän se on koko homma levällään.

Klikkaa isommaksi.

Kolme adjektiviia, jotka muodostavat The Holyn musiikin ytimen?

– Intensiivinen, rehellinen, voimakas.

This Will Be The Day That I Die on viime vuonna julkaisemiinne ensimmäisiin biiseihin verrattuna hienostuneempi, sävykkäämpi ja rauhallisempi. Onko kyseessä vain sivuhyppy vai tietoinen valinta uudeksi suunnaksi?

– Kyseessä ei ole varsinaisesti kumpikaan vaihtoehdoista, vaan kyse on ennemminkin luontaisesta kasvusta. Bändin alkuaikoina oltiin aika huumassa omasta kokoonpanosta ja kyvystä tuottaa eeppisiä äänenpaineita, siinä jäi biisien sisältö paikoitellen hieman estetiikan alle. Myöhemmin The Holyn ydin, oma soundi sekä kunnianhimo alkoivat hahmottua, ja biisit alkoivat syventyä monella tasolla.

Onko seuraavaksi tarkoitus edetä biisi kerrallaan vai joko pitkäsoitto on horisontissa?

– Elokuussa julkaistaan ensimmäinen virallinen ep, jota juuri tällä hetkellä työstämme studiollamme Helsingissä. Pitkäsoittokin on jo ajatuksissa, mutta askel kerrallaan. Suhtaudumme hyvin fanaattisesti levykokonaisuuksiin ja meistä ei tunnu, että olisimme vielä valmiita suorittamaan tätä pyhää tehtävää.

– Ep on kiehtova konsepti, missä tavallaan seikkaillaan pitkäsoiton leveyksillä, mutta ilman turhia paineita.

Eetun nimi löytyy monien artistien krediiteistä aina äänityksestä ja miksauksesta livetuotantoihin. Mutta onko nyt kyseessä ensimmäinen kerta artistina? Entä muiden bändiläisten aiempi bänditausta?

– Nyt on ensimmäinen kerta kunnolla ajan kanssa artistina. Bändihommia on ollut aina, mutta ikinä en ole pystynyt keskittymään yhtä hyvin biisien tekemiseen ja yhteen projektiin. Vielä vuosi sitten mulla oli kolmen eri levyn tuotannot ja miksaukset päällä ja stressimittari tapissa. Päätin viheltää pelin poikki ja pitää muutaman vuoden tauon ja keskittyä vain biisien tekemiseen. No, puoli vuotta varmaan olin tauolla ennen kuin palasin täysin myös miksaushommiin, mutta sain hienosti asiat eteenpäin ja hyvällä tiellä ollaan edelleen.

–Mitä muihin tulee, niin kaikki jätkät bändissä on soitellut yhdessä kaikenlaisissa projekteissa viimeiset 10 vuotta. Ainoastaan Laura on vetäisty uutena hahmona Ähtärin metsistä ilman varsinaista bänditaustaa.

Muuten hoiditte homman omatoimisesti, mutta miksauksessa käännyitte ruotsalaisen kehäketun, Cult Of Lunassakin vaikuttavan Magnus Lindbergin puoleen. Onko jokin tietty Lindbergin miksaama levy, joka johdatti teidät hänen soundinsa puoleen?

– Magnus on vanha tuttu, jonka kanssa on työskennelty aikaisemminkin muiden bändien kautta. Hänellä on mahtava omaleimainen soundi ja kyky kasvattaa musiikkia leveyssuunnassa.

– Äänitämme musiikkiamme aika pienessä Elk Room -studiossamme Helsingissä ja käännyimme Magnuksen puoleen, jotta hän saisi sen kuulostamaan siltä, kuin sitä olisi tehty vanhassa helvetin isossa puukirkossa. Kyllä Magnuksen työ Cult of Lunan levyjen miksaajana on aikoinaan ollut se ensimmäinen kiinnostus hänen suuntaansa. Paljon raakoja, käsittelemättömiä soundeja, paljon tilasoundia rummuissa, paljon lämmintä säröa ja analogiaa. Magnus on hieno mies ja vastuussa myös koko ep:n miksaamisesta, mikäli aikataulut saadaan sovitettua yhteen.

Missä teidät voi nähdä lähitulevaisuudessa elävänä?

– Seuraavaksi esiinnymme Korjaamolla Helsingissä perjantaina 29.4. ja kesän osalta ainoa mistä voi puhua tällä hetkellä on tuo Provinssi-festivaali 1.7. Muitakin keikkoja on tulossa ja niitä julkaistaan myöhemmin, sitä myöten kun julkaisulupia irtoaa.

Lisää luettavaa