Tiedätkö, miten Queenin Radio Ga Ga -superhitti sai nimensä? Idea tuli yllättävältä taholta

17.1.2024 11:52

Harvassa ovat ne rockmusiikkia arvostavat ihmiset, jotka eivät ole koskaan kuulleet Queenin Radio Ga Ga -hittiä. Mieleenpainuvalla nimellä ja kertsillä varustettu biisi on soinut tiiviisti radiossa aina vuodesta 1984 alkaen, ja David Mallet’n ohjaama video on Metropolis-klassikkoelokuvasta muistuttavine kuvastoineen myös ikivihreää kamaa. Sama ohjaaja on muuten vastuussa myös muun muassa Iron Maidenin Run to the Hills -videosta, Queenin I Want to Break Free -revittelystä sekä David Bowien ja Mick Jaggerin pahamaineisen Dancing in the Street -jäykistelyn videosta.

Ultimate Classic Rock kertoo hupaisan tarinan siitä, miten Radio Ga Ga syntyi. Kappale on periaatteessa tyystin Roger Taylorin käsialaa, mutta rumpali sai vetoapua yllättävältä taholta: taaperoiässä olleelta Felix-pojaltaan. Taylor nimittäin kuunteli eräänä päivänä radiota yhdessä ranskalaisen kumppaninsa Dominique Beyrandin kanssa, ja pariskunnan lapsi Felix tylysti ilmoitti, että talossa kuului liikaa ”radio cacaa” eli ranskalaisittain radiopaskaa. Tämä jäi Taylorin mieleen.

”Ajattelin siinä, että tuohan kuulosti hyvältä”, Taylor muisteli myöhemmin Queen the Greatest -videosarjassa. ”Pistin siihen taustat kasaan ja esittelin idean Freddielle. Hän innostui siitä kovasti.”

Nimi-ideo on sikäli nurinkurinen, että Taylor teki kappaleen eräänlaiseksi puolustuspuheeksi radiolle. ”Radio oli ensimmäinen kanava, mitä kautta kuulin rock’n’rollia. Nykyään musiikkivideot näyttävät olevan tärkeämpiä kuin itse musiikki, ne ovat jo liiankin tärkeitä. Musiikin pitäisi olla suunnattu korville enemmän kuin silmille”, Taylor kertoi Radio Ga Gan ilmestymisvuonna Modern Drummer -lehdelle.

Ja siitä kappaleen musiikkivideo käyntiin, ihan noin muistin virkistykseksi:

Lisää luettavaa