”Tiesin, että olimme erilaisia, ja että kaikki tulisivat varmaankin vihaamaan meitä” – Bill Ward muistelee Black Sabbathin alkuaikoja

Rex Features/ Ian Dickson/Shutterstock/All Over Press

Alkuperäinen Black Sabbath -rumpali Bill Ward on käynyt läpi uraansa ja elämäänsä Classic Rockin tuoreessa haastattelussa. Juttutuokion aikana käsiteltiin tietenkin myös Black Sabbathia ja erityisesti sen alkuaikoja.

Ward ja Ozzy Osbourne asuivat toistensa lähistöllä, mutta tapaisivat vasta kun laulaja oli jättänyt kuuluisan ”Ozzy Zig etsii keikkoja, oma PA” -ilmoituksensa paikalliseen musiikkiliikkeeseen.

”Hän tuli sisään, ja meni kymmenen minuuttia ennen kuin aloimme mekastaa”, Ward muistelee. ”Ozzyllä oli hämmästyttävä bluesääni. Muistan todella varhaiset alkuajat ennen kuin olimme tehneet levyä, olimme treenaamassa ja hän lämmitteli. ’Vau, tuo on todella väkevää’, ajattelin. Hänellä oli kaikkea äänessään.”

Ward sanoo tienneensä poppoon olleen jonkin jäljillä kun he soittivat ensimmäistä kertaa yhtyeensä nimikkokappaleen.

”Tiesin, että olimme erilaisia, ja että kaikki tulisivat varmaankin vihaamaan meitä”, rumpali naureskelee. ”Ja olin oikeassa. Mutta 21-vuotiaana oli pysäyttämätön. Olin Black Sabbathissa, mitä minulta oikein odotettiin?”

Black Sabbath ei alkujaan herättänyt kriitikoiden keskuudessa ihastusta. Yhtyeen debyyttialbumi tyrmättiin Rolling Stonen arviossa ”arvottomaksi”. Mutta epäsuotuista reaktiot ja loputon kiertäminen hioivat yksikön ainaostaan tiukemmin yhteen.

”Se oli me vastaan maailma”, Ward sanoo. ”Toveruus oli ällistyttävää. Olimme aina pelleilemässä ja vitsailemassa toistemme kustannuksella, mutta samalla kunnioitimme toistemme kykyjä ja ystävyyssuhteitamme. Tulimme kaikki samasta paikasta, samanlaisista taustoista. Meillä oli yhteinen kieli.”