Tomi Joutsen: Tuonela-albumi oli Amorphiksen uran kannalta todella tärkeä musikaalinen riski

Amorphis-solisti Tomi Joutsen vieraili Interview Under Firen haastateltavana ennen yhtyeen viime lokakuista esiintymistä Trees-klubilla Dallasissa, Texasissa.

Mies jutusteli muun muassa sanoittamisesta ja heavy metalin asemasta undergroundissa. Puheenaiheeksi nousi myös Amorphiksen siirtyminen progressiivisempaan ja tunnelmalliseen ilmaisuun vuosituhannen vaihteen paikkeilla.

”En ollut silloin bändissä, mutta fanina rakastin kahta ensimmäistä albumia The Karelian Isthmusia ja Talesia [From The Thousand Lakes]”, mies kertoo. ”Tuonela oli ihan okei, mutta ollakseni täysin rehelline, en erityisemmin rakastanut sen progressiivista otetta. [Death metal] on minun juttuni. Luonnollisesti myöhemmät albumit ovat loistavia. Mielestäni heidän tuli tehdä nuo levyt. Heistä tuntui tuossa vaiheessa uraansa siltä ja he todella rakastivat tuota musiikkia. Jos aiot olla rehellinen, sinun tulee luoda rakastamaasi musiikkia.”

”Se oli todella rohkea veto, sillä olisi ollut todella helppoa julkaista Elegyn kaltaista, death metal -elementtejä sisältävää matskua”, Joutsen jatkaa. ”Sen sijaan he tekivät progressiivista ja sentimentaalista juttua. Se oli tietenkin joillekin faneille varsinainen punainen vaate. Jos katsot [Amorphiksen] koko uraa, mielestäni oli todella tärkeää että bändi otti tuolloin ison musikaalisen riskin. Nyt voimme tehdä melkein minkä tahansa kaltaista musiikkia. Voimme tehdä progressiivista, death metali ja muuta, ja kaikki se kuulostaa meille bändinä luontaiselta.”

Kuuntele Joutsenen haastattelu alta.