Tony Iommi muistelee, kuinka edesmennyt Eddie Van Halen päätyi säveltämään Black Sabbath -levylle

Vaikka tiistaina menehtynyt Eddie Van Halen tunnettiinkin ennen kaikkea Van Halen -yhtyeestä, vuosien varrella mies ehti olla monessa mukana. Yksi näistä pääyhtyeen ulkopuolisista ekskursioista tapahtui heavy metal -pioneeri Black Sabbathin matkassa. Kitaristisuuruus oli näet mukana säveltämässä Cross Purposes -albumin Evil Eye -kappaletta.

Rolling Stonen haastattelussa Tony Iommilta kysytään, kuinka yhteistyöhön oikein päädyttiin.

”Työstimme Cross Purposesia, kun he [Van Halen] esiintyivät Birminghamissa”, Iommi muistelee. ”Menin tietenkin katsomaan häntä. Meillä oli silloin treenivaihe meneillään. Sanoin hänelle, ’Jos haluat, voisit tulla käymään treeneissämme.’ ’Ai, voinko?’ hän vastasi. Sanoin, että ’Noudan sinut hotellilta, ota kitara mukaan.’ Menimme paikalliseen musiikkiliikkeeseen ja kysyin, voisivatko he lainata Eddielle kitaraa. He olivat tietysti aivan ihmeissään. Niinpä Eddie sai yhden nimikkomalleistaan mukaan ja hän tuli treeneihin. Soitimme hänelle Sabbath-materiaalia. Kumma kyllä, yksi hänen suosikeistaan oli Into the Void. Soitimme sen ja palasimme säveltämisen pariin. Luullakseni se oli Evil Eye -biisi, jonka kohdalla sanoin, että ’Soitahan tähän soolo.’ Hän teki niin ja siitä tuli mahtava. Yritin toisintaa sen kun sitten äänitimme kappaletta, mutta en pystynyt siihen.”

Vaikka Iommi lukeutuukin Van Halenin faneihin, hän ei koskaan yrittänyt soittaa samalla tavoin kuin Eddie.

”En ikinä olisi pystynyt siihen”, mies toteaa. ”Hänen soittonsa tuli aivan luonnostaan. En pystynyt siihen. En ole koskaan kyennyt soittamaan tuolla tavoin. Tyylimme ovat tyystin erilaiset. Se oli kuin erittäin fiksu versio kitaristista, ja mielestäni hän aloitti koko sen liikehdinnän. Hänestä tuli vain niin hyvä. Perhana, hän oli ilmiömäinen jo vuonna 1978.”