”Totuus on täysin päinvastainen” – Five Finger Death Punchin Zoltan Bathory oikoo bändiin sitkeästi liitetyn harhakäsityksen

29.12.2023 16:45

Vuonna 2005 perustettu amerikkalainen metalliorkesteri Five Finger Death Punch on niitä yhtyeitä, jotka jakavat rankasti mielipiteitä. 2000-luvun myydyimpiin metallibändeihin lukeutuvalle orkesterille löytyy paljon sekä kannattajia että kritisoijia, jälkimmäisiä varsinkin kaikkein puristisimpien metallimusiikin kuluttajien keskuudesta. Tuoreessa The Metallica Reportin haastattelussa yhtyeen perustajajäsen ja kitaristi Zoltan Bathory sanoo monien kuvittelevan, että yhtye olisi jokin levy-yhtiön lakselmoitu luomus, vaikka todellisuudessa bändi on paiskinut kovasti töitä menestyksensä eteen.

”Se on aina ollut iso harhaluulo, mitä tulee lehtiin ja yleisöön, koska bändi kasvoi niin nopeasti. Koska saimme yhteyden faneihin ja kasvoimme niin räjähdysmäisesti, monet kuvittelevat, että jotkut bisnestyypit tulivat rahasalkkuineen ja loivat meidät. Totuus on täysin päinvastainen”, Bathory toteaa.

”Ensimmäinen levymme tehtiin kirjaimellisesti makuuhuoneessani. Minulla oli vain pieni pöytä ja tietokone ja teimme koko hoidan siellä – kitarat, bassot, kaikki. Lopuksi kävimme jossain vähän paremmassa studiossa äänittämässä rummut ja laulut ja hoidimme homman taas loppuun makuuhuoneessani. Se on siis kotikutoinen levy ja on myynyt nyt lähes platinaa. Se on siis mahdollista ja jokainen voi tehdä niin, koska nykyteknologia mahdollistaa sen.”

”Teimme sopimuksen indie-yhtiön kanssa ja olimme heidän ainoa bändinsä. Eivätkä asiat ole siitä hirveästi muuttuneet. Emme ole koskaan tehneet sopparia ison lafkan kanssa emmekä ole saaneet tukea kiertueillemme. Suunnittelimme itse oheistuotteemme, jota oma miehemme myi kiertueilla. Bändi pyöri oheistuotteiden myynnillä. Olemme aina olleet itsenäinen bändi.”

Yhtyeen viimeisin, järjestyksessään yhdeksäs pitkäsoitto AfterLife ilmestyi viime vuonna. Yhtye toimii Metallican lämmittelijänä hevijätin M72-kiertueella ja nähdään myös Helsingissä 9. heinäkuuta yhdessä Ice Nine Killsin kanssa.

Lisää luettavaa