Tulossa albumi, joka löytyy vain kirjastosta – Mukana kiinnostava valikoima artisteja

Kirjastolevy-albumista otetaan kuudensadan kappaleen painos ja sen voi ainoastaan lainata kirjastosta – albumia ei siis myydä eikä sitä voi kuunnella digipalveluista.
9.12.2016 13:26

Kirjastot ovat olleet tiedonhaluisten palveluksessa noin vuodesta 300 eaa. Vaikka internet onkin muuttanut kirjastojen toimenkuvaa, niin syvään juurtuneet perustukset eivät ole katoamassa minnekään. Suomessa siitä pitävät huolen 765 kirjastoa ja 140 kirjastoautoa.

8. helmikuuta 2017, sopivasti Lainan päivänä, Pirkanmaan kirjastot muistuttaa olemassaolostaan omalla cd-levyllä. Kirjastolevy-albumista otetaan kuudensadan kappaleen painos ja sen voi ainoastaan lainata kirjastosta – albumia ei siis myydä eikä sitä voi kuunnella digipalveluista.

Luvassa on aikaisemmin julkaisemattomia kappaleita muun muassa Faarao Pirttikankaalta, Jarkko Martikaiselta, Matti-Johannes Koivulta, Pekko Käpiltä, Marko Haavistolta, Jukka Nousiaiselta, Itä-Hollola Installaatiolta, Samae Koskiselta ja Sur-rurilta. Levyn kansitaiteesta vastaa Tommi Musturi.

Miksi päätit lähteä mukaan tähän projektiin?

Samae Koskinen: – Levyn vastaava tuottaja Jarno Alho, jonka kanssa soitin aikoinaan Sister Flo -yhtyeessä, pyysi mukaan. Hieno juttu.

Marko Haavisto: – Miksikäs ei! Jo pelkkä kirjasto-sana luo plusmerkkisiä mielikuvia ja antaa perusturvaa.

”Kirjasto-sana luo plusmerkkisiä mielikuvia ja antaa perusturvaa.”

Faarao Pirttikangas: – Halusin tukea kirjastojen toimintaa, sillä ne ovat mahtimestoja. On toki muutenkin mukava saattaa omaa musiikkia ihmisten kuuluville.

Kertoisitko jonkun kirjastokokemuksen?

Samae: – Suoritin siviilipalveluksen Riihimäen kirjaston musiikkiosastolla ja tein sen jälkeen sijaisuuksia lähikirjastoissa. Tuntui hienolta tarjota ihmisille kokemuksia, elämyksiä ja tietoa. Kirjasto on paikka, joka tarjoaa kaikille avaimet samaan sivistykseen ikään, sukupuoleen tai toimeentuloon katsomatta.

”Kirjasto on paikka, joka tarjoaa kaikille avaimet samaan sivistykseen”

Marko: – Noin 13-vuotiaana vaikutuin Lahden pääkirjaston musiikkinurkkauksessa Baddingin Synnyin rokkaamaan -albumista. Siis levystä, jota tuohon aikaan ei löytynyt juuri mistään. Lukuhommistakin kiinnostuin ja Stephen Kingin tuotannon jälkeen reissu jatkui muun muassa Mika Waltarin, John Steinbeckin, Victor Hugon ja Fjodor Dostojevskin maailmoihin.

Faarao: – Valtaosa musiikillisesta sivistyksestä tuli aikoinaan hankittua radion, zinejen ja kirjaston avulla. Kirjastoa käytän edelleenkin aktiivisesti ja lainaan leffoja, kirjoja sekä levyjä. Tuossa vieressä odottavat korkkaamista esimerkiksi Kronos Quartet, Prince, Magma ja Awesome Tapes From Africa.

Lisää luettavaa