”Tuomme aitoutta tähän teeskentelijöiden maailmaan” – starojen hehkuttama Biters Helsingissä keskiviikkona

Ettäkö rock on kuollut? No, Yhdysvallat on tunnetusti ”the land of the free”, joten Kiss-herra Gene Simmons saa toki päästää suustaan tällaisenkin kommentin. Jos taas asiaa kysytään vaikkapa Green Daylta niin rock ei ole ollenkaan kuollut. Melkeinpä päinvastoin, sillä sen verran kovasti Billie Joe Armstrongin johtama ryhmä on viime aikoina hehkuttanut atlantalaista Biters-tulokasta.

Eikä Green Day suinkaan ole ainoa Bitersin lumoihin joutunut taho, sillä samaa ylistystä on laulanut esimerkiksi Mötley Crüen Nikki Sixx.

Myös saarivaltakunnan mediat ovat jaksaneet tohista Bitersistä ja bändin viime elokuussa ilmestyneestä Electric Blood -debyyttilevystä kovaan ääneen. Electric Blood nousi Classic Rockin ”vuoden levyt” -äänestyksessä korkealle, kun taas Kerrang!-lehden mukaan kyseessä on paras uusi rockbändi.

Ja keskiviikkona yhtye soittaa Helsingin Tavastialla. Tämä sama Tavastia tunnetaan myös Hanoi Rocksin ”eräänä kotipesänä” ja kuinka ollakaan, Bitersin laulajakitaristi Tuk Smith on kovan luokan Hanoi Rocks -diggari.

– Voit varmaan kuvitella, etten malta odottaa Tavastian-keikkaa. Toivottavasti mestoille saapuu mukavasti korkeaoktaanisesta rock and rollista ja tarttuvista kertosäkeistä intoilevaa jengiä!

Bitersin taustalta löytyy varsin klassinen ”ryysyistä rikkauksiin” -tarina. Okei, ne suuremmat rikkaudet taitavat vielä odottaa jossakin tulevaisuudessa, mutta kuitenkin.

– Esiinnyimme monen vuoden ajan toinen toistaan ryysyisemmissä rokkibaareissa eri puolilla Yhdysvaltain itärannikkoa. Rahaa ei ollut koskaan ja paskaisilla lattioilla nukkuminen tuli vähän liiankin tutuksi, muistelee Smith.

– Sitten englantilainen Earache Records, muun muassa Rival Sonsin kotipesä, tarjosi meille levytysdiiliä. Olimme todella ihmeissämme ja todella iloisia!

Earachen ei ole tarvinnut katua kiinnitystään. Sen verran kovassa nousussa Biters on.

– Tavoitteenamme on tuoda jotakin aitoa tähän teeskentelijöiden ja valehtelijoiden maailmaan. Politiikka on täyttä feikkiä, kuten musiikkikin. Bändeillä on apunaan kuusi taustasäveltäjää ja laulajat autotunetetaan lähestulkoon tunnistamattomiksi. Electric Blood tehtiin sataprosenttisesti ilman autotunea, triggereitä tai muita apuvälineitä, sanoo Smith.

Miten itse kuvailisit Bitersin musiikkia?

– Suoraa rock and rollia, maustettuna isoilla koukuilla ja vaikutteilla 70-luvulta.

Mitä viisi levyä ovat vaikuttaneet sinuun eniten?

– Katsotaanpa…

Alice Cooper: Love It To Death
Thin Lizzy: Black Rose
Tom Petty And The Heartbreakers: Damn The Torpedoes
AC/DC: Highway To Hell
T.Rex: Electric Warrior