Universalin varastopalon jälkipyykki jatkuu – Levy-yhtiö moittii joukkokanteen nostaneita asianajajia, jotka ”kiirehtivät ajamaan perättömiä väitteitä”

Arkistokuvaa Universalin tulipalosta vuodelta 2008.

Levy-yhtiö vakuuttaa, ettei palossa tuhoutunut kanteen nostaneiden artistien tallenteita.

Universal Music Group joutui alkukesästä kohun keskelle, kun New York Times kertoi pitkässä artikkelissa Universalin tiloissa vuonna 2008 syttyneen tulipalon tuhonneen arvioiden mukaan peräti 500 000 alkuperäistä master-nauhaa. Näiden joukossa oli raporttien mukaan muun muassa Nirvanan, Elton Johnin, Guns N’ Rosesin, The Whon, Iggy Popin, Soundgardenin, Audioslaven, Tupac Shakurin, Eminemin ja The Eaglesin albumien mastereita. Varsin pian artikkelin julkaisun jälkeen joukko asianajajia nosti lukuisten artistien puolesta joukkokanteen Universalia vastaan vaatien näitä vastuuseen tuhoista.

Universal moittii nyt asianajajia, jotka ovat kiirehtineet asioiden edelle ja esittäneet syytöksiä, vaikkei heillä edes ole varmaa tietoa tuhojen laajuudesta. Universal vakuuttaa, että toisin kuin julkisuudessa on annettu ymmärtää, joukkokanteessa mukana olevien artistien master-nauhoista suurin osa on turvassa. Levy-yhtiö onkin saanut yhden kanteessa mukana olleista yhtyeistä, Courtney Loven kipparoiman Holen luopumaan syytteistä.

”Siitä huolimatta, ettei heillä ollut tietoa, onko vuoden 2008 NBC/Universal studion tulipalo vaikuttanut heidän asiakkaisiinsa, kiirehtivät asianajajat ajamaan perättömiä väitteitä. UMG:n omistautunut ryhmä työskentelee aktiivisesti suoraan artistiemme ja heidän edustajiensa kanssa antaakseen tarkkaa informaatiota koskien omaisuutta ja mitä palossa on kenties menetetty. Vaikka työmme on yhä kesken, olemme jo selvittäneet, että monien syytteessä nimettyjen artistien alkuperäiset master-nauhat eivät ole tuhoutuneet vuoden 2008 palossa”, Universalin edustaja toteaa yhtiön tiedotteessa.

”Vaikka asianomistajien asianajajat jatkavat näiden perättömien väitteiden esittämistä, me keskitymme tarjoamaan artisteillemme täyttä läpinäkyvyyttä tässä asiassa.”

Vaikka Hole jättäytyikin pois, muut artistit ja heitä edustavat tahot, joihin lukeutuvat Soundgarden, Tupac Shakurin perikunta, Tom Pettyn ex-vaimo ja Steve Earle, kuitenkin jatkavat yhä kanteen ajamista ja UMG:ltä vaaditaan puolet niistä korvauksista, joita se sai muun muassa vakuutusten muodossa. Yhtiötä syytetään muun muassa sopimusrikkomuksesta, laiminlyönnistä, väärästä edustuksesta – kanteessa todetaan, että artisteja johdettiin harhaan, kun sopimuksessa todettiin levy-yhtiön säilyttävän mastereita ”varmassa paikassa”.

”Jos UMG kerran säilytti mittaamattoman arvokkaita moniraitamastereita – artistien perintöä ja elinehtoa – paikassa, jota he kutsuvat ’holviksi’, mutta joka on todellisuudessa varasto, joka ei ole tulipalovarma (tai varma ylipäänsä minkään asian suhteen), sillä on velvollisuus kertoa artisteilleen siitä siinä vaiheessa, kun he ovat allekirjoittaneet sopimuksia”, kommentoi artisteja edustava asianajaja Ed McPherson.

”Raha on rahaa, mutta jos UMG olisi sanonut artisteilleen: ’Hei, maksamme teille X summan rahaa sopimuksen allekirjoittamisesta, mutta korvaamattomat moniraitamasterit, jotka teette, saattavat tuhoutua, koska me emme jaksaneet suojella niitä millään lailla’, kuvittelisin, että harva artisti olisi tehnyt heidän kanssaan sopimusta.”