The Who, Iggy Pop, Audioslave… Universalin palokatastrofissa tuhoutuneiden äänitteiden lista kasvaa

26.6.2019 09:34

Universal Music on ollut viime aikoina myrskyn silmässä, kun New York Times on pureutunut vuonna 2008 tapahtuneen tulipalo-onnettomuuden seuraamuksiin. Tuolloin Hollywoodissa sijainneita Universalin kiinteistöjä tuhoutui liekeissä, ja vaikka vakuutusyhtiö oletettavasti auttoi onnettomuuden rahallisten kustannusten selvittämisessä, kaikkea tuhoutunutta ei voi saada koskaan takaisin: Universalin varastorakennuksen myötä katosi valtava määrä eri artistien julkaisujen master-nauhoja.

Jo aiemmin on raportoitu, että palossa tuhoutui muun muassa Elton Johnin, Chuck Berryn, Guns N’ Rosesin, Tom Petty and the Heartbreakersin, The Policen, Nine Inch Nailsin, Tupac Shakurin, Eminemin, Aerosmithin ja Eaglesin mastereita. Tarkkaa listaa tuhoutuneista levytyksistä ei ole, mutta esimerkiksi Nirvanan Nevermind-albumin master on ilmeisesti tuhoutunut. Se kiteyttääkin paljon hävityksen suuruudesta.

Nyt New York Times on täydentänyt siipeensä ottaneiden artistien listaa uusilla, murheellisilla tiedoilla. Timesin mukaan palossa katosi aiemmin julkistettujen esiintyjien lisäksi muun muassa The Whon, The Damnedin, Iggy Popin, Audioslaven, Primusin, Tom Jonesin, Temple of the Dogin, Extremen, Busta Rhymesin, Danny Elfmanin, White Zombien, Rob Zombien ja John Fogertyn levytyksiä. Katso täydempi lista NYT:n sivuilta. Murheellista nähtäväähän se on.

Seuraavaksi odotellaan, mitä seuraamuksia katastrofilla on. Universalia vastaan on jo nostettu joukkokanne, jossa muun muassa Soundgarden, Hole ja Tom Pettyn perikunta syyttävät yhtiötä palon aiheuttamien tuhojen pimittämisestä. Yhtiöltä vaaditaan yli sadan miljoonan dollarin korvauksia.

Lisää luettavaa