Artistit ryhtymässä oikeustoimiin Universal Musicin varastopalon vuoksi – Toimitusjohtaja: ”Otamme vastuun”

"Olemme artisteillemme avoimuuden ja vastauksia velkaa", toteaa levy-yhtiön toimitusjohtaja Sir Lucian Grainge.
19.6.2019 14:14

The New York Times julkaisi hiljattain pitkän raportin vuonna 2008 Universalin tontilla sattuneesta tulipalosta. Raportti toi ensimmäistä kertaa suuren yleisön tietoisuuteen sen seikan, että tulipalo tuhosi varaston, jossa Universal Music Group säilytti artistiensa master-äänityksiä. Raportin mukaan palossa tuhoutui noin 500 000 master-taltiointia, joukossa muun muassa Nirvanan Nevermindin alkuperäiskopio sekä runsaasti muuta kulttuurihistoriallisesti arvokasta ja uniikkia äänitettä.

Los Angeles Timesin mukaan paikallinen lakifirma, joka edustaa ”yli kymmentä, mutta alle sataa” artistia, aikoo nostaa asiakkaittensa puolesta joukkokanteen Universal Music Groupia vastaan ja vaatii palon vahinkojen laajuutta aina näihin päiviin asti vähätellyttä ja peitellyttä levy-yhtiötä tilille tapahtumasta.

”Meillä on runsaasti huolestuneita asiakkaita. Tällä on mahdollisesti valtavia vaikutuksia heidän tulevaisuudelleen. Siihen heitetään päälle vielä se häiritsevä fakta, ettei kukaan koskaan kertonut heille, että heidän henkistä omaisuuttaan on saattanut tuhoutua. Asiasta keskustellaan nyt paljon ja oikeudellisiin toimiin tullaan ryhtymään”, kommentoi asianajaja Howard King.

Music Business Worldwide sai puolestaan haltuunsa Universal Music Groupin toimitusjohtajan Sir Lucian Graingen työntekijöilleen tiistaina 18. kesäkuuta lähettämän kirjeen, jossa tämä kommentoi tulipaloa, New York Timesin reportaasia sekä asiasta noussutta kohua. Grainge sanoo kyseessä olevan äärimmäisen vakava tapaus ja vaikka Universalin edustajat totesivatkin reportaasin sisältäneen paljon vääriä väittämiä, tulee yhtiön ottaa vastuu tapahtuneesta.

”Vaikka tapaus sattuikin yli vuosikymmen sitten eikä moni spekulaatio pidä paikkaansa, yksi asia on varmaa: yhdenkin arkistoidun materiaalin tuhoutuminen särkee sydämen”, Grainge kirjoittaa.

”Siitä huolimatta, että kaikki palossa menetetyt jo julkaistut äänitteet tulevat elämään ikuisesti, on tuskallista, että niin paljon arkistoitua materiaalia on menetetty. Nämä tarinat synnyttävät huhuja eivätkä artistimme ja biisintekijämme tiedä, mikä on totuus. Ja sitä on täysin mahdoton hyväksyä. Haluan tehdä tämän täysin selväksi: Olemme artisteillemme avoimuuden ja vastauksia velkaa. Pidän huolta, että minä ja johtoporras otamme vastuun.”

Graingen mukaan levy-yhtiö kokoaa myös erikoistiimin, joka ottaa hoitaakseen palon vahinkojen selvittämisen ja yhteydenpidon artisteihin, joiden materiaalia palossa on mahdollisesti tuhoutunut.

”Mikään teko ei vie pois sitä tuskaa, joka yhdenkin äänitteen tai videon menettämisestä on aiheutunut, mutta haluan tehdä selväksi, että otamme asian vakavasti.”

Lisää luettavaa