Uusi dokumentti maailman epäonnisimmasta yhtyeestä saa jopa bändin hyväksynnän – ”En häpeä myöntää itkeneeni”

Lynyrd Skynyrdin klassinen kokoonpano vuonna 1973.

Lynyrd Skynyrdin tarina kerrotaan tuoreessa dokumentissa ensimmäistä kertaa oikein, sanovat bändin elossa olevat jäsenet.

Maailman epäonnisimmaksi yhtyeeksi tituleeratusta Lynyrd Skynyrdista on ennenkin tehty dokumentteja, mutta ei sen jäseniä miellyttävällä tavalla. Muusikot ovat myös torpanneet joitain bändiin liittyviä elokuvaprojekteja kokonaan, kuten ex-rumpali Artimus Pylen suunnitteleman traagisesta ja kuuluisasta lento-onnettomuudesta kertovan tuotannon.

South by Southwest -festivaaleilla sai ensi-iltansa kuitenkin uusi dokumentti, joka on saanut jopa perustajajäsen Gary Rossingtonin sekä edesmenneen laulajan Ronnie Van Zantin Johnny-veljen hyväksynnän. CMT:n tuottama ja Stephen Kijakin ohjaama If I Leave Here Tomorrow on Rossingtonin ja Van Zantin mukaan ensimmäinen kerta, kun Lynyrd Skynyrdin tarina kerrotaan oikein.

”Kaikki muut dokkarit ovat olleet hyvin negatiivisia eivätkä näyttäneet, miten olimme bändin alkuvaiheessa veljiä keskenämme. Olisimme kuolleet toistemme vuoksi. Kasvoimme yhdessä, olimme onnellisia ja bändi oli kuin perhe. Muut filmit antavat sen vaikutelman, että olisimme olleet koko ajan vihaisia toisillemme eikä se pidä paikkaansa”, Rossington kertoi Yahoo Entertainmentille.

”Elokuvaa katsoessa kaikki muistot tulvahtivat jälleen elävänä mieleeni. Aivan kuin aivoissani olisi hyppypapuja tai jotain. En häpeä myöntää itkeneeni muutamissa kohdissa – ei voi olla itkemättä, jos oli mukana niissä tapahtumissa, tiedäthän? Tyttäreni itkivät ja saivat minultakin padot auki.”

Myös kuuden ihmisen hengen – joiden joukossa olivat laulaja Ronnie, kitaristi Steve Gaines ja taustalaulaja Cassie Gaines – vaatinut lento-onnettomuus käsitellään, mutta ohjaajan mukaan hienovaraisesti ja sen kummempia revittelemättä.

”Onnettomuus on tosiasia, mutta sen kääntöpuolella on turmasta selviytyneet, jotka jatkavat yhä toivon ja inspiraation levittämistä”, Kijak sanoo.