Van Halen -rumpali lataa suorat sanat äänitebisneksen nykytilasta – ”Siitä ei ole enää mitään jäljellä”

Robert Hoetink / Alamy / AOP

Harvemmin julkisuudessa esiintyvä Van Halen -rumpali Alex Van Halen antoi viime vuoden kesällä Modern Drummer -lehdelle laajan haastattelun. Sen tuoksinassa mies keskusteli muun muassa livemusiikista sekä musiikkibisneksen nykytilasta – joka ei miehen mukaan ole ainakaan äänitteiden osalta erityisen valoisa.

Äänitebisnes onkin miehen mukaan käytännössä mennyttä musiikin kulutuksen digitalisoitumisen myötä.

”Musiikkibisneksestä ei ole mitään jäljellä”, mies toteaa. ”Se on vain ykkösiä ja nollia. Ennen vanhaan sait dollarin per myyty levy, ja nyt saat 50 senttiä 275 000 striimauskerrasta. Se on hullua. Se on väärin. Muuta kuin live-esiintyminen ei ole enää jäljellä, mikä on ironista, sillä siitähän kaikki alkoi.”

Mitä esiintymiseen tulee, Van Halenilla on selkeä näkemys siitä, mikä on artistin tehtävä lavalla.

”Kun olimme hioneet taitojamme, opimme yhteyden ihmisten ja musiikin välillä”, Van Halen selvittää. ”Livenä soittaessa ei pitäisi syntyä kuollutta ilmaa. Älä koskaan käännä selkääsi yleisölle tai loukkaa heitä. He ovat tasavertaisia kanssasi. Se linja joka erottaa yleisön lavasta ei ole mikään rajaviiva. Se vain estää heitä oksentamasta kamojesi päälle! Olet siellä tekemässä yleisölle hyvän fiiliksen.”

Van Halen huomauttaa, että ennen 1984-albumin aikoja yhtye matkusti samassa bussissa henkilökuntansa kanssa ja se teki koko poppoosta tiiviimmän ja toimivamman yksikön.

”Leonardo da Vinci sanoi, että ’Suuret huoneet luovat mielelle häiriötekijöitä, pienet huoneet auttavat keskittymään’. Kun olet jatkuvassa lähikontaktissa ja muutoinkin tiiviisti, se keskittää energiasi ja opit käsittelemään tilanteita ja ongelmia. Jos olet suuressa tilassa, et koskaan edes moikkaa muita tyyppejä. Mitä se sellainen on?”

”Herään aamulla mieluummin siihen, kun joku sanoo, että ’Hei, haista vittu!’, kuin että minulle ei sanottaisi mitään”, mies jatkaa. ”Olen vakavissani. Anna minulle jotain tunnetta! Siitähän tässä on kyse. Musiikki on ihmisenä olemisen juhlistamista. Rummut heti etunenässä!”