Vanhat fanit, iloitkaa! Sonata Arctica työstää uutta, alkuajoilleen kumartavaa levyä: ”Nyt otetaan todellakin löysät pois”

25.1.2023 11:23

Kemiläisyhtye Sonata Arctica vetäytyy Alavetelissä sijaitsevan Studio 57:n uumeniin tammi–helmikuun vaihteessa. Bändi ryhtyy valmistelemaan yhdettätoista studioalbumia, joka ilmestyy tämän hetken tiedon mukaan alkuvuodesta 2024.

– Juhlittiin bändin 25-vuotispäiviä 2021, ja nostettiin livesettiin joitakin meidän vanhoja menopaloja. Ja voihan hittolainen… Niiden biisien vetäminen tuntui pitkästä aikaa erittäin kivalta, aloittaa laulaja Tony Kakko.

– Tämä johti asiaan jos toiseenkin, ja seuraavaksi luvassa on Sonatan ”most power metal” -albumi sitten Reckoning Nightin (2004). Käsissä on tällä hetkellä kymmenisen uutta kappaletta, ja sieltä löytyy kiitettävästi nopeita tuplabassareita ja sing-a-longeja. Nyt otetaan todellakin löysät pois.

– Tulevan levyn miksauksen muuten hoitaa vanha luottomies Mikko Karmila, ja tämäkin kertoo omaa kieltään levyn suuntaviivoista.

Miksi Sonata Arctican musiikkityyli ylipäänsä muuttui aikoinaan varsin radikaalisti?

– Alkuaikojen power metal -jutut syntyivät helposti ja kivuttomasti. Jopa niin helposti, että niiden tekeminen alkoi tuolloin kyllästyttää, ja päätinkin sitten nostaa omaa rimaa biisinkirjoittajana. Unia-levy (2007) sitten poikkesikin varsin radikaalisti edeltäjistään. Mutta nyt tuntuu hyvin vahvasti siltä, että suutarin on aika palata vanhan lestin äärelle!

Kertoisitko hieman myös uusista sanoituksista?

– Tekstit ovat vielä vahvasti työstövaiheessa, mutta toki tällaisina aikoina ajatuksena on löytää tarinoihin positiivisia ja elämänmyönteisiä kulmia. Onneksi kevätauringolla on tapana inspiroida minua, sanoo Kakko.

– Pitänee myös kaivaa vanhoja kunnon susia naftaliinista, ja sovittaa kaikenlaisia ajatelmia ja tarinoita niidenkin turkkeihin!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 1/23.

EDIT klo 11:32: Levyn todennäköinen julkaisuajankohta vaihdettu

Lisää luettavaa