Viikon viisi kovaa kotimaista – Rikoslaki, Jabaduu Jam, Nuoret Marttyyrit, Joosua ja Jani Matti Juhani & Mustat Käärmeet

27.2.2015 13:25

Tällä kertaa Stalker nostaa viisi kovaa kotimaista videota. Tarjolla on paskasti nimetyn mutta armottomasti soittavan Jabaduu Jamin viinapsykoosirokkia, Rane Raitsikan tuottaman Rikoslain (kuvassa) punkkia ja oululaisen Nuoret Marttyyrit -ryhmän maalailua. Lisäksi muistutetaan, että tuoreessa Soundissa neljän tähden arviot uusilla levyillään poimineet Joosua ja Jani Matti Juhani & Mustat Käärmeet ovat myös duunanneet musavideot. Tsekkailkaa!


Nostetaanpa heti ensiksi tämä varsin erikoinen helsinkiläisryhmä Jabaduu Jam, josta Stalker sai vihiä etsiessään esiintyjiä omalle ug-henkiselle POHJA-klubilleen Helsingin Herttoniemen teollisuusalueen suojissa. Bar Loosessa pian Teema-klubin otsikon alla laadukkaita rokkidokkari-iltamia emännöivä Janna Martikainen vihjasi Jabaduu Jam -nimisestä orkesterista, jolla oli ollut tapana vetää tupa täyteen ja järkätä kunnon bileet. POHJA-klubilla kaverit vaikuttivat hetki ennen lavalle nousua liian humalaisilta soittaakseen, mutta pistivät sitten pystyyn klubin parhaat tanssit tähän mennessä. Siitä harvinainen bändi, että näille viinan juominen sopii. Soitossa on helvetin hyvä ajo ja performanssissa pilkettä persereiässä. Videokin on pieteetillä tehty.

JABADUU JAM – LAKIKIRJA

Atomirotan luovassa ytimessä nykyään vahvimmin vaikuttava Rane Raitsikka on tuottanut Sairiossa vuonna 2010 perustetun Rikoslain 30.3. julkaistavan Ajo on hurjaa -ep:n. Yhtye nimeää innoittajikseen 70-luvun lopun punkbändit. Biografiassaan se kertoo keikkailleensa niin vitusti, että on tullut jo hiki. Facebook-sivullaan yhtye kehottaa faneja ennakkotilaamaan ep:n, jotta jätkät saavat margariinia ja maitoa. Stalker käskee kulkemaan myös keikoille, jos vaikka leipääkin sitten sais. Videobiisiksi valikoitunut Vartija löytyy tulevalta ep:ltä.

RIKOSLAKI – VARTIJA

Jani Matti Juhani on kantanut otsassaan Euroviisu- ja teini-idolileimaa siitä asti, kun omaksui nuorena poikana Jann Wilde -nimisen alter egon ja joutui Hype Recordsin artistina suoramarkkinoinnin välineeksi Flinchin ja vastaavien epämusiikkia suoltaneiden silkkimunien kohderyhmille. Harva on huomannut, että vuosien kuluessa kaveri on oman Velvet Beat Records -yhtiönsä pomona ja vaihtelevien projektiensa liiderinä tuottanut paljon hyvää musaa. Toimintamalli muistuttaa Jukka Nousiaisen c-kasettitehtailua, ja hiljalleen arvostus nousee. Uuden Soundin Stalker-palstalla Jani Matti Juhani kertoo enemmän diy-estetiikasta ja köyrii musabisneksen lainalaisuuksia myttyämällä.

JANI MATTI JUHANI & MUSTAT KÄÄRMEET – JUON VIINAA KUNNES OKSENNAN

Jani Matti Juhanin tavoin helmikuun Soundissa neljän tähden arvioon uudella albumillaan Vielä hetken, sinun yltänyt Joosua on Pori-Rauma-Turku-Helsinki -akselilta operoiva laulaja/lauluntekijä Joosuan ympärille kasattu kollektiivi, joka flirttailee folkin ja indierockin välimaastossa suomirockin perinteille. Uunituoreen albumin on äänittänyt Rubikista tuttu Sampsa Väätäinen ja tuottanut Artturi Taira (Pariisin Kevät, Rubik, Shivan Dragn). Tässä indierock-hommassa Stalker on yleensä vähän että plääh, mutta useammalla kuuntelulla ja katselulla Kaikki mitä jää osoittautuu oikeasti hyväksi biisiksi. Hyvä kertsi! Tuukka Virtasen ohjaama, kuvaama ja leikkaama video on viehättävä – vanha puutalo, kaunis tyttö, keinutuoli ja isoon kaninpäähän pukeutunut mies ovat kivoja.

JOOSUA – KAIKKI MITÄ JÄÄ

Oululainen Nuoret Marttyyrit on kiinnostava ryhmä. Stalker tapasi kundit soittaessaan heidän kanssaan kimppakeikan Elmun Baarissa hiljattain. Jätkät ajelivat koko päivän Oulusta Helsinkiin keskellä viikkoa ja olivat kiitollisia päästessään soittamaan hyvällä PA:lla. Laulaja Taneli Topparilla oli erittäin hieno hattu. En pystynyt keskittymään Marttyyrien keikkaan oman vedon jälkeen, mutta Tiisun laulaja Henrik Illikainen ja muut keikan nähneet olivat bändin biiseistä aivan tiloissa tavatessani yleisöä illan päätteeksi. Aiemmin mm. Rosvot-blogin Mikko Toiviainen on näemmä flipannut yhtyeen musiikista. Jo Taneli Topparin sympaattisesta mutta karismaattisesta olemuksesta, ja siitä hatusta, aistii, että ryhmässä on jotain. Jotain outoa. 

NUORET MARTTYYRIT – MAAILMA

Lisää luettavaa