”Voin kai nyt esittää sitä kappaletta milloin vain haluan?” – Lana Del Rey vihjaa sopineensa plagiointikiistan Radioheadin kanssa

26.3.2018 19:32

Tammikuussa uutisoimme, että Radioheadin väitettiin nostaneen oikeuskanteen Lana Del Reytä vastaan laulajatähden tuoreen Get Free -kappaleen ja brittibändin 1990-luvun Creep-hitin samankaltaisuuden johdosta. Del Rey väitti Radioheadin vaatineen täysiä kustannusoikeuksia Get Freehen, kun taas Radioheadin edustajat kiistivät täysien oikeuksien vaatimisen.

Del Rey oli Twitterissä kertomansa mukaan tarjonnut Radioheadille 40 prosenttia kappaleen tekijänoikeustuloista. Radioheadin edustajan mukaan oli selvää, että Del Reyn kappaleen säkeistöt käyttävät samoja elementtejä kuin Creep, mutta bändi oli pyytänyt vain huomioimista tekijänoikeuksissa.

Viikonloppuna Lollapalooza Brasil -festivaaleilla esiintynyt Del Rey esitti Get Freen keikan encoressa, kun fanit pyysivät biisiä huutaen.

– Nyt kun lakijuttu on ohi, voin kai esittää sitä kappaletta milloin vain haluan, eikö totta? Del Rey kommentoi lavalla.

Asiasta uutisoineen NME:n mukaan Del Reyn tai Radioheadin levy-yhtiöiden edustajat eivät ole toistaiseksi kommentoineet oikeuskanteen mahdollista sopimista.

Get Freekirjoittajiksi on merkitty Del Reyn lisäksi Kieron Menzies ja Rick Nowels. Creepin kannalta plagiointisyytöksistä ongelmallisen tekevät kappaleen säkeistön sointukierron ja melodian samankaltaisuus The Holliesin vuoden 1972 The Air That I Breathe -hittiin. The Holliesin Albert Hammond ja Mike Hazlewood saivat aikoinaan juuri oikeudenkäynnin kautta nimensä Creepin tekijäluetteloon ja osuuden biisin rojalteista.

Lisää luettavaa