Voodoota ja verisiä paitoja – Pekko Käppi soi Perjantaibiisinä

6.3.2015 09:25

Soundi.fi:n Perjantaibiisi-sarjassa nostetaan perjantaisin esiin yksi ajankohtainen kotimainen kappale. Tänään tavoitellun kunnian saa neljännen albuminsa viikon päästä julkaisevan kansanmuusikko Pekko Käpin muinaissuomalaisen kansanuskon parissa liikkuva single Mun vereni.

Pekko Käppi julkaisee 13. maaliskuuta neljännen albuminsa, joka on miehen ensimmäinen bändin kanssa tehty pitkäsoitto. Sanguis Meus, Mama! on rakennettu yhdessä Käpin K.H.H.L.-yhtyetoverien, Tommi Laineen ja Nuutti Vapaavuoren kanssa.

− Albumia leimaa aiempia levyjä suoraviivaisempi, jopa popmaisempi ilmaisu, rytmien kerroksellisuus ja syvän, mutta oudon kirkkaan veden äärelle vievät lyriikat, levy-yhtiön tiedotteessa maalaillaan.

Artistin omin sanoin soundi on nyt ”näennäisesti armeliaampi, mutta salakavalampi ja vaarallisempi” ja tavaramerkkisoitin jouhikko antaa tilaa muun muassa Moog Taurus -synteettisaattorille tai kauniisti soivalle moniääniselle mieskuorolle.

− Pitkäsoiton tekstimaailma elää kansanomaisen magian maailmoissa. Suomalainen voodoo oli vainoharhaista: oli tarpeen jatkuvasti suojella itseään ja omaisuuttaan sekä loitsuta itselle menestystä ja samaan aikaan manata naapurille mahdollisimman paljon epäonnea. Tästä ristiriitaisesta tilanteesta syntyi kuitenkin esteettisesti hurjia, kauniita sekä hyvinkin psykedeelisiä tarinoita.

Sanguis Meus, Mama! -levyn lyriikoissa Pekko Käpin omat tarinat yhdistyvät ihmisiltä vuosien saatossa talteenotettuihin teksteihin. Albumin lyriikkapuolella Käppi on tehnyt jälleen yhteistyötä Kauko Röyhkän kanssa.

Pekko Käppi & K.H.H.L. keikkailee keväällä:

14.3. Suisto, Hämeenlinna
20.3. Bar Kuka, Turku
27.3. Telakka, Tampere 
28.3. Pääkirjasto Metso, Tampere (soolo) 
28.3. Bar Loose, Helsinki 
10.4. Roadburn Festival, Tilburg (HOL) 
17.4. Validi Karkia-klubi, Porin taidemuseo 
1.5. Bar 15, Seinäjoki 
2.5. Hometown, Salo 
9.5. Vakiopaine, Jyväskylä 
14.5. Baron Pub, Kajaani 
15.5. Pannuhuone, Kuopio 
22.5. Korjaamo, Helsinki 
23.5. Herwood Stage & Bar, Tampere

Perjantaibiisi: Pekko Käppi & K.H.H.L. − Mun vereni

Lisää luettavaa