Yle: Suomi ei lähetä edustajaa Euroviisuihin, jos Venäjä on laulukilpailussa mukana

25.2.2022 14:40

Uuden Musiikin Kilpailun finaali järjestetään huomenna, mutta saattaa olla, että kisan yleisluonne muuttuu radikaalisti juuri ennen H-hetkeä. UMK-isäntä Yle kertoo, ettei Suomi lähetä edustajaa Euroviisuihin, mikäli Venäjä on kisoissa mukana.

Yle kertoo vedonneensa tänään perjantaina Euroopan yleisradiounioni EBUun, että se sulkisi Venäjän pois kilpailusta Ukrainaan hyökkäämisen takia. Mikäli näin ei tapahdu, Yle ei osallistu kisaan.

”Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vastoin kaikkia niitä arvoja, joita Yle ja muut eurooppalaiset yleisradioyhtiöt edustavat. Yle puolustaa aina länsimaista demokratiaa, oikeusvaltion perusperiaatteita, sananvapautta ja ihmisarvoa. Yle ei voi olla mukana tapahtumassa, jossa räikeästi näitä arvoja vastaan hyökännyt Venäjä voi käyttää yhtä Euroopan tunnetuinta brändiä oman etunsa ajamiseen. Toivon, että EBU toimii tässä arvojensa mukaisesti”, Ylen Luovat sisällöt ja media -yksikön johtaja Ville Vilén sanoo tiedotteessa.

Yle kysyi Venäjän mukanaolosta EBUlta torstaina. Vastaus kuului, että Venäjä saa olla mukana, koska ”Euroviisut on ei-poliittinen kulttuuritapahtuma”. Sen verran takaporttia jätettiin auki, että EBU sanoi ”tarkkailevansa tapahtumia”.

Uuden Musiikin Kilpailun finaali järjestetään huomenna Turun Logomossa. Suora lähetys tilaisuudesta nähdään Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa klo 21 alkaen. Kurja tilanne kaikille kisaajille, mutta maailmassa on nyt niin suuren mittaluokan kriisi päällä, että Ylen päätöstä voi pitää täysin perusteltuna.

Lisää luettavaa