YLE: Virallinen Suomi 100 -tapahtuma kosiskelee muusikoita esiintymään ilmaiseksi – palkaksi ”markkinointinäkyvyyttä”

15.2.2017 15:02

Turun Logomossa lokakuussa järjestettävä Vuosisadan Kulttuurigaala etsii suorana televisiotavaan gaalaan esiintyjiä talkootyön malliin. Ylen mukaan gaalan järjestäjät tarjoavat esiintyjille palkaksi ”markkinointinäkyvyyttä omalle työlleen ja itselleen”.

Logomossa järjestettävän gaalan tarkoituksena on juhlistaa kotimaista kulttuuria nostamalla esiin ja palkitsemalla suomalaisen kulttuurin tekoja ja tekijöitä. Ylen saamien tietojen mukaan tapahtuman järjestäjä Life Style Invest Oy kuitenkin yrittää buukata gaalaan esiintyjiä ilmaiseksi. Asian nosti esille jazzmuusikkona ja Flame Jazz -konserttisarjan perustajana kunnostautunut Jussi Fredriksson.

Life Style Investin toimitusjohtaja Mikko Vallin ja Jussi Fredrikssonin välisessä sähköpostivaihdossa Valli kommentoi kysymyksiä esiintyjien palkkioista muun muassa näin: ”Tapahtuman tavoitteena on nollatulos. Periaatteemme on tehdä esiintyjäsopimukset ensisijaisesti pro bono -periaatteella Vuosisadan Kulttuurigaalaan.”

Vallin mukaan Life Style Investillä on jo valmiina paljon pro bono -periaatteella (ilman palkkiota) esiintymisestä kiinnostuneita taiteilijoita. Valli tarjoaa Fredrikssonille kuitenkin mahdollisuuden ”tehdä ehdotuksen esiintymisestä gaalan yhteydessä”, vaikka pro bono -periaate ei olisi tämän osalta mahdollinen.

Ylelle antamassaan kommentissa Mikko Valli toteaa, ettei gaalan budjetti mahdollista ”ihan normaalien taksojen mukaan toimimista”. Valli kertoo Kulttuurigaalan järjestävien toivovan, että artistit ottaisivat huomioon tapahtuman ideologian ja merkityksen. Vallin mukaan kyse on ”enemmän promotyyppisestä esiintymisestä kuin tavallisesta keikasta”.

Vuosisadan Kulttuurigaalan yhtenä järjestäjänä toimii Turun kaupunki. Turun kaupungin kautta tapahtumaa tuottava Kimmo Hyyppä toteaa Fredrikssonin ja järjestäjien välisessä sähköpostivaihdossa televisioinnin olevan peruste esiintyjien kosimiseen ilmaiseksi.

– Tässä taitaa olla ajatuksena, että esiintyjä pääsee miljoonayleisön eteen suoraan tv-lähetykseen ja kerran vuosisadassa tilanteeseen, joka tarkoittaa kulttuurin saralla hyvin valikoitua joukkoa. Tällainen keikka kannattaa tehdä monestakin syystä, Hyyppä kirjoittaa viestissään.

Fredrikssonin kysyessä maksetaanko tapahtuman tuotannolle ja tapahtumaa toteuttaville kumppaneille palkkaa Hyyppä vastasi: ”Tuotantohenkilökunta ei saa tällaista markkinointinäkyvyyttä omalle työlleen ja itselleen, joten nämä eivät ole ihan verrattavissa.”

Kimmo Hyyppä kertoo tarkoittaneensa viestillään, että yhtenä palkkioihin vaikuttavana tekijänä on tapahtuman kokoluokka ja ainutkertaisuus. Hyypän mukaan kyseessä on ainutkertainen tilaisuus ja vertaa tapahtuman näkyvyyttä Oscar-gaalaan.

Vuosisadan Kulttuurigaalan verkkosivuilla todetaan, että tapahtuman on tarkoitus olla yksi Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kohokohdista. Tapahtuma on osa virallista Suomi 100 -ohjelmistoa.

Suomen arvostetuimpiin basisteihin lukeutuva Lauri Porra kritisoi Kulttuurigaalan toimintaa julkisessa Facebook-päivityksessään ja toivoo samaan yhteyteen, ettei kukaan ammattilainen suostu esiintymään tapahtumassa ilman asiaankuuluvaa korvausta.

 

Julkisin varoin tuettu tapahtuma, pääsyliput 300€, artistille tarjotaan palkkion sijasta ”ainutlaatuista näkyvyyttä”….

Julkaissut Lauri Porra 15. helmikuuta 2017

Lisää luettavaa