Mainos: John Smith Rock Festival on rokkijuhla vailla vertaa – esiintyjälistalla on kovia nimiä Behemothista Hellacoptersiin

John Smith Rock Festival juhlitaan luonnonkauniissa ympäristössä Laukaan Peurungassa 18.-20.7.2024.
28.5.2024 12:14

Mainos: John Smith Rock Festival

Vuonna 2015 tapahtui Suomen musiikkikentällä jotain kaunista. Kävi nimittäin sillä tavalla, että salaperäinen herra nimeltä John Smith sai ajatuksen upouuden rockfestivaalin pystyttämisestä. Tilanteeseen liittyi tynnyrisauna sekä erinäisiä nestemäisiä nautintoaineita, mutta ei niistä sen enempää. Tärkeämpää on, että ensin oli idea, sitten täytäntöönpano ja lopulta kesällä 2016 todella järjestettiin historian ensimmäinen John Smith Rock Festival.

© Jaakko Manninen

Festivaalin tapahtumapaikaksi valikoitui Laukaan Peurunka, viihtyisä pitäjä noin puolen tunnin matkan päässä Jyväskylästä. Festivaalijohtajan silmissä kiilui kuva luonnonkauniista rantamaisemasta, amfiteatterimaisesta nurmikatsomosta ja kesäisestä auringonlaskusta laadukkaan metallimöykän taustalla. Ja katso! Kaikki tämä kävi toteen. Eivätkä lähiseudun sorsatkaan näyttäneet pistävän pahakseen paikalle kerääntynyttä raskaan musiikin ystävien jaloa joukkoa.

Sekä järjestäjät, yleisö että sorsat olivat siis tapahtumaan tyytyväisiä, ja niin siinä sitten kävi, että John Smith Rock Festival vakiintui Suomen festivaalitaivaan kiintotähdeksi. Vuosi vuodelta tapahtuma on kasvanut ja kaunistunut, ja kun nyt katsoo, mitä esiintyjiä tapahtumassa on nähty, on listalla varsin vahvoja nimiä: Children of Bodom, Arch Enemy, Helloween, Amorphis, D-A-D ja mitä näitä nyt on.

© Jaakko Manninen

Eipä ihme, että festivaali on kerännyt katsojakunnalta kiitosta. Siitä toimivat esimerkkinä vaikkapa Soundi-lehden yleisöäänestykset, joissa John Smith on nimetty vuoden parhaaksi kotimaiseksi festivaaliksi useampaankin otteeseen.

Eikä tahti ota laantuakseen tänä vuonnakaan. John Smithiin saapuu kesällä 2024 jälleen kivenkovia nimiä sekä suuren maailman melskeistä että kotimaasta. Tyylikirjokin on kiitettävän laaja, aina mustasta metallista hard rockiin ja thrash-paahdosta punkrockiin.

Tapahtuman muhkeimpiin kiinnityksiin kuuluu Behemoth, josta on kehkeytynyt yksi planeettamme tärkeimmistä äärimetalliyhtyeistä. Mustaa metallia ja kuolonkorinaa yhdistelevä puolalaisbändi ansaitsi klassikkostatuksen viimeistään vuoden 2014 The Satanist -albumillaan, jonka jälkeen Adam ”Nergal” Darskin johtaman yhtyeen joka askelta on seurattu maailman metallimedioissa suurennuslasin kanssa. Se on kimurantti homma, jos haluaa yhdistää tinkimättömän taiteellisen vision vimmaista päänheilutusta aiheuttavaan menoon & meininkiin, mutta Behemothilta tämä onnistuu!

Behemoth ja The Hellacopters.

Tilaisuuden rockimman laidan johtotähtenä komeilee Nicke Anderssonin johtama The Hellacopters, joka on vakiinnuttanut jo kauan sitten asemansa suomalaisen kitararock-yleisön sydämissä. Ruotsalaisyhtyeen räväkät otteet pistävät vastaanpanemattomasti jalat liikkeelle niin taka- kuin eturivissä. Perjantaina puolestaan nähdään melkoiset kotimaisen metallin kuninkuusajot, kun lavalla vierailevat päivän päätteeksi kalevalaisen metallin jättiläinen Amorphis sekä Marko Hietalan tähdittämä kotimaisen raskaan rockin kantaisä Tarot.

John Smithin esiintyjäkaartin kasaamisessa on kautta historian noudatettu sellaista tuikitärkeää ohjenuoraa, että kiinnitysten täytyy läpäistä festivaalin järjestäjien laatuvaatimukset – ja järjestäjät ovat raskaan sarjan metallimusiikin hevijuusereita. Niinpä tapahtuman loputkin ulkomaiset vieraat ovat sellaisia nimiä, joiden osaamiseen raskaan rockin ystävät voivat luottaa kuin kallioon.

Moonspell ja Raised Fist.

Paikalle saapuvat Portugalin ihmissusilauma Moonspell, thrash metalin jättiläinen Testament, ruotsalainen goottimetalli-instituutio Draconian, power metalin ikiliikkuja Rhapsody of Fire sekä ruotsalainen punkrock-porukka Raised Fist. Eivätkä suomalaiset orkesterit jää tasossa tuumaakaan jälkeen: paikalla ovat Sakara Recordsin rymyryhmät Mokoma ja Stam1na, pitkästä aikaa keikkalavoille palaava Suburban Tribe, suomaisemien metallimusiikkia jyrisyttävä Kalmah ja melodisen death metalin kansainvälinen menestyjä Insomnium.

Cemetery Skyline ja Harakiri for the Sky.

Eikä siinä vielä kaikki. Peurungan esiintyjiin kuuluvat myös goottirockin tuore superkokoonpano Cemetery Skyline, itävaltalainen sinfonisen metallin asiantuntijaorkesteri Visions of Atlantis, kanadalainen power metal -monsteri Unleash the Archers, salaperäinen ruotsalaisbändi Smash into Pieces, viikinkimetallin lipunkantaja Ereb Altor, australialainen progemetallisuuruus Ne Obliviscaris ja itävaltalainen tummien tunnelmien maalailijayhtye Harakiri for the Sky. Eikä unohdeta sellaisia tapauksia kuin Dyecrest, Ikinä, Bloodbound, Shade Empire ja Verikalpa… Väkevä on kattaus, ei voi muuta sanoa!

Kovaa ajoa on siis tarjolla kokonaisen kylän tarpeisiin, ja teräviä koukkuja satelee leukaperiin sekä oikealta että vasemmalta. Nappaa liput John Smithin omilta verkkosivuilta osoitteesta www.johnsmith.fi/kauppa/ ja riennä mukaan ilonpitoon. Näissä soittojuhlissa riittää tekemisen meininkiä ja riehakasta remellystä!

Lisää luettavaa